2023-01-26
喺太古坊返工,平日中午食饭时间经过唔算多人等,今日天气冻,想食汤粉面,便相约友人首次尝试这餐厅!当日黎到大概12点45分左右,喺门口等咗10分钟左右就入得。我哋安排到坐最入嘅两人位,地方浅窄,有啲迫!睇吓餐牌有套餐,又有单叫。套餐包一碗面,一个小食,以及一杯饮品,因为惊食唔晒,所以冇嗌套餐。友人介绍呢间餐厅出名,食虾汤面,因此我就点了一个虾肉鱼片掺掺面。下单需要QR code,本人不是太喜欢用code下单,对于年长一辈可能更太方便!过了10分钟,碗面嚟到,闻落唔系太香,汤底比想像中清淡,先饮一啖汤,汤底唔太鲜甜,味唔算浓,适合姥姥🤣再食一粒虾肉,同我想像中的口感差天共地!🫣本来以为虾肉爽口弹牙,点知鞋过沙纸!直程好似虾干!又干又鞋又靭嘅质感!佢应该系将啲虾煲汤,觉得唔好嘥,再放返系碗面度,俾人有真材实料嘅感觉!不过大佬呀,鞋到咁,真系唔放好过放,我宁愿行返几粒急冻虾仁落去好过!仲要收我$64!太唔值啦!反而鱼片弹牙爽口,一碗有四片!系有应有嘅份量!至于掺掺面,夹杂油面同米粉,米粉爽口但唔算太滑,油面还可以,冇乜特别,正正常常!服务方便,因为冇服务,所以无+1!整体嚟讲,如果要食面嘅真系
我哋安排到坐最入嘅两人位,地方浅窄,有啲迫!
再食一粒虾肉,同我想像中的口感差天共地!🫣
仲要收我$64!太唔值啦!
反而鱼片弹牙爽口,一碗有四片!系有应有嘅份量!
服务方便,因为冇服务,所以无+1!
整体嚟讲,如果要食面嘅真系唔使帮衬!如果为汤底而来,都可以试一次,不过一次就够!3/10分