2023-04-02
难得同朋友约到星期五晚饭聚,想试吓揾间静啲食得开心啲嘅餐厅。朋友介绍官塘区呢间楼上中餐八分厨,每晚只开一枱,而且有花胶有海鲜每人都唔使五百蚊,WhatsApp 去订枱,结果 book 到星期五晚,一行十人去开饭。虽然地址喺厂厦,但系入到去装修格局好似入咗另一个世界咁。餐厅一张大枱,仲有张小梳化,十个人入去好阔落,坐得舒服。一坐低老板问我哋睇电视定听歌,点埋饮品后闩埋咗度间门,畀我哋倾下计,人齐坐咗十至十五分钟就开饭。今晚因为第一次嚟,菜单点嘅系佢哋嘅花胶宴,成餐饭有三个花胶菜式,最有印象系一开始位上嘅花胶鲍鱼,同埋最后个甜品。花胶鲍鱼里面有好大嚿花胶,朋友话好味之余,仲要留返剩返啲汁捞饭;最后个甜品花胶啫喱,餐厅话系原创食品,街外冇得食,个甜品好清爽,里面嘅花胶少少弹牙,再加少少蜂蜜,啲几个女性朋友可以话系秒杀咗个甜品(甜品一嚟朋友剩系挂住食,相都冇影到...)。其他菜式大部份系手工菜,煮法同味道系似细个食嘅中菜嘅,大厨话佢哋唔落味精(朋友有味精敏感,第二朝早喺 wts grp 话完全冇问题),开舖都系想将顺德菜同旧有传统味道煮返出嚟,例如佢有个锅贴小棠菜,喺出面一啲老字号或者高级啲嘅
其他菜式大部份系手工菜,煮法同味道系似细个食嘅中菜嘅,大厨话佢哋唔落味精(朋友有味精敏感,第二朝早喺 wts grp 话完全冇问题),开舖都系想将顺德菜同旧有传统味道煮返出嚟,例如佢有个锅贴小棠菜,喺出面一啲老字号或者高级啲嘅中菜馆先有得食;另外烤双方,系从前宫庭菜嘅菜式之一,咸咸地甜甜地有蜜汁火腿有包有炸腐皮,出面好少食到,值得试吓。
大厨间中会出嚟问我哋够唔够食,又会解释吓啲𩠌菜有乜特别,但大部份时间都只系我哋一围枱人倾计食嘢,私隐度可以话好高(讲嘢唔怕嘈到人),而且最后埋单计埋汽水饮品真系每人五百唔使落到楼,佢哋冇加一冇开瓶费,成个环境,食物水准,服务都只系呢个价钱,喺出面酒楼叫豪啲都唔只,而且大厨话呢个「基本版」花胶宴见唔到佢功夫,叫我哋下次嚟可以试吓厨师发办。
今次系一个开心嘅饭局,所以想介绍一下呢间官塘嘅小店。
题外话/补充资料:
餐厅好注重开饭时间(例如 book 咗六点半,如果最后七点先齐人可通知改时间),我哋去到佢就问系唔系准时,唔得嘅可以立刻通知,因为佢哋好注重啲菜式出嚟嘅时间,惊一上碟要等就会打折扣...睇佢哋对食物有一定坚持。:)