2022-05-11 1366 浏览
麻糬明太子烧 $16明太子味好淡,上面有一层薄麻糬,所以有少少咬口,但唔会好明显,因为真系几薄。明太子酥 $20买果阵卖相吸引,但拎到番屋企,已经压到出哂油,气炸翻热都唔脆,无左酥嘅感觉,而且入口好油好油。唯一赞嘅系明太子味比上面果款包浓。伯爵乳酪软包 $32全个面包好香伯爵茶味,里面仲有一圈薄薄、微酸、伯爵茶味嘅cream cheese,芝士味唔浓,比较淡,芝士控会失望。面包质地系咁多款包内面最软熟;有少少合桃同杏仁片,增加口感之余亦添加果仁香,整体唔错,但略嫌cream cheese太薄同埋只有中间一小圈。当日贝果有4款,一个大约$20,再抢手系芋泥,买果阵得番一个。虽然细细一个,但相当坠手。汤种北海道芝士贝果 本身以为只有表层嘅黄金芝士,但原来入面有高溶点芝士粒,份量亦唔少,芝士味浓郁。汤种手工芋泥贝果个紫色好靓,收藏已久嘅少女心被激发。自己中意食芋头、台湾芋泥果D野,但呢个芋泥系表面,所以焗到偏干身;食果阵已经特登斋食芋泥,但都食唔出芋香,只知系一旧粉状、少少甜嘅野🤔。黑眼豆豆、提子包、蒜蓉包 $16/3个睇个名我仲以为系黑豆包,原来系朱古力包,翻热后朱古力半溶状态,朱古力味甚
麻糬明太子烧 $16

黑眼豆豆、提子包

黑眼豆豆、提子包

蒜蓉包

黑眼豆豆、提子包、蒜蓉包 $16/3个
睇个名我仲以为系黑豆包,原来系朱古力包,翻热后朱古力半溶状态,朱古力味甚浓;提子包普通,胜在多提子;蒜蓉包嘅蒜蓉好少,我平时食开大埔果间好味好多,而且仲平好多😐。

整体面包实在、唔会空气感、质地软熟,但馅料方面有D小家😂;特色面包好多、卖相吸引、但味道无很出色🤔,性价比唔高。小店有人流管制,当日红日6点去到,要排大概5分钟先入得,个人几中意呢个管制
,避免太迫影响心情。
2022-05-09