2021-09-28 30 浏览
成日听人介绍,话粉岭联和墟好多隐世美食,搞到我呢个港岛人一直心痒痒,但奈何一直未有机会去咁啱前几日去探个住果头嘅朋友,终于有有个机会啦!朋友问我想食咩,我话最近工作好忙,压力好大,想揾啲辣嘢食刺激下佢即刻二话不说,带我去呢间叫「辣辣屋」嘅餐厅。同一般嘅传统川菜馆唔同,呢间餐厅嘅装修比较新潮,餐牌嘅设计都几chill由于我地系食午餐,无得order烤鱼、烧烤等食物,但午市套餐选择都好多,价钱合理。俾几页menu大家睇下:见咁多选择,本来担心唔知道order咩好。咁啱当日我同朋友都几饿,就叫多少少唔同款黎try try啦第一样order左嘅系川味口水鸡。辣度刚刚好,有埋芝麻好香。鸡肉都几嫩滑,唔会好大雪味。第二样叫左个泰式凤爪。呢道凤爪酸酸mei mei,而且已经好细心咁起左骨不过如果你好似我朋友咁喜欢suen骨,可能就觉得宁愿唔去骨。第三样order左花胶鸡肉泡饭鸡肉都系好嫩滑,唔会over cooked。泡饭汤底清甜,唔会好重味精。花胶都几大块架!第四样系红烧牛肉面。呢道面用拉面底,口感唔会话好淋牛肉都好足,每一块大小刚刚一口嘅size。唔错!最后跟餐加$5叫了杯招牌栋咖啡。呢杯咖啡唔
咁啱前几日去探个住果头嘅朋友,终于有有个机会啦!

佢即刻二话不说,带我去呢间叫「辣辣屋」嘅餐厅。

川味口水鸡

第三样order左花胶鸡肉泡饭

红烧牛肉面

第四样系红烧牛肉面。呢道面用拉面底,口感唔会话好淋
牛肉都好足,每一块大小刚刚一口嘅size。唔错!

最后跟餐加$5叫了杯招牌栋咖啡。呢杯咖啡唔会好甜,咖啡味都颇浓郁,虽然唔系精品咖啡级别嘅靓咖啡豆精磨,但呢个价钱黎讲算系over我expectation

川味口水鸡
红烧牛肉面