2018-08-22
有朋友介绍大坑开咗一间日本料理店,介绍餐厅性价比好高,价钱平之余食物质素亦好好今次系第二次黎呢度食,都系食午市10款寿司,$300+10%,呢度午市分2个时段,我订左12点至1点半。每次去食omakase都会订sushi bar,可以睇到厨师为我地准备食物,估下佢下一道为我地准备啲咩。厨师又会介绍每一碟鱼同食法,有咩问题可以即时问厨师。Omakase寿司由淡味到浓味咁上,一开始厨师会问有咩唔食,好细心第一件:左口鱼,刺身好新鲜第二件:帆立贝 好厚肉 好鲜甜第三件:深海池鱼 好好味第四件:牡丹虾第五件:池鱼 (个人比较喜欢深海池鱼,但呢件寿司好令)第六件:炙烧左口鱼 睇住厨师火炙条鱼,鱼油不断咁滴,入口即溶,真系好正第七件:豉油渍拖罗 第一次食呢个,咸鲜味道好特别第八件:海胆军舰 永远都咁好味第九件:三文鱼子军舰 三文鱼子多到满写 好弹弹最后一件:吞拿鱼蓉手卷 厨师先将紫菜烘一烘,再快速加上饭同吞拿鱼蓉包起。鱼蓉入面右左切碎嘅腌萝卜同埋大葱,加上啱啱烘左嘅紫菜,外脆内软,吞拿鱼油出晒黎。十件寿司话咁快食完,寿司定食跟前菜加乌冬同埋生果/咖啡。鱼生好新鲜,而且呢度服务都好好,不断有人帮你加
第一件:左口鱼,刺身好新鲜
第二件:帆立贝 好厚肉 好鲜甜
第三件:深海池鱼 好好味
第四件:牡丹虾
第五件:池鱼 (个人比较喜欢深海池鱼,但呢件寿司好令)
第七件:豉油渍拖罗 第一次食呢个,咸鲜味道好特别
第九件:三文鱼子军舰 三文鱼子多到满写 好弹弹
十件寿司话咁快食完,寿司定食跟前菜加乌冬同埋生果/咖啡。鱼生好新鲜,而且呢度服务都好好,不断有人帮你加茶,以呢个价钱食到咁既质素,真系物超所值,极力推荐一试。