2022-10-21 396 浏览
同朋友去完坚尼地城鲁班庙下面条长楼梯影相,打卡。之后见到间「海南」,个餐厅名喺社交平台啲坚尼地城街坊群组见过,决定试吓。餐厅外围摆放咗些花花草草,虽然系假花假草,但感觉又几温馨。餐厅内部面积不算大,主要以深色木系装饰,舒适企理。谂左好耐都拣唔到食去骨海南鸡定红烧状元蹄好,点知店员介绍$83可以双拼,最后就点左个双拼!到上菜一刻,见到原来除咗海南鸡同元蹄外,仲有菜心,摆盘都算几好,加上独立一碗黄饭同冬瓜汤。至于酱汁方面,有一碟三色酱,入面分别装有甜酱油,姜蒽油同酸辣汁。仲有一碟汁,问店员先知原来系元蹄汁,佢话个元蹄汁唔淋上元蹄系避免影响到海南鸡个原味,呢一点好细心,值得一赞!海南鸡嫩滑有鸡味,鸡皮嘅油脂亦晶凝通透,配埋个酸辣酱,更加开胃更加爽口。个黄饭色泽金黄,粒粒分明而且好香干葱同蒜蓉味。元迹肥瘦参半,食落够淋而且好香药材味。菜心就无特别,不过不失。最后个例汤应该唔系味精汤,清新冬瓜幽香加上淡淡元贝鲜甜,正!总结:性价比高,值得下次再试,店员特别亲切。

总结:性价比高,值得下次再试,店员特别亲切。