2023-10-31
今日经过大围,见到间小食店好多人排队,知道一定系好受欢迎,梗系唔执输去排埋一份。估唔到依间小食啲嘢咁平,平民得来又贴地,仲有好多唔同嘅款式种类,香港依啲小食店真系买少见少,一定要多多支持。今次试左好多款唔同同怀旧既小食。串烧:即叫即烧,有猪颈肉/鸡肉/司华力肠,全部都系我至爱,味粉仲有7-8款可供选择,当然我认为串烧系配孜然系最夹最好食。炸大肠:又系即叫即炸,烟烟韧韧,唔会太肥,食到浸油香味,配甜酱/芥末酱一流。炸鸡脾/卤水鸡脾:只鸡脾仲大只过我手掌,炸脾炸得香脆,卤脾卤得入味,好彩有屋企人分享,如果唔系真系食唔晒。腊肠/润肠糯米饭:天气开始凉,食糯米饭一流,糯米蒸得刚刚好,软软糯糯,仲食到好香腊肠香。臭豆腐:依家真系买少见少,仲要好食既真心好难揾到,出面好多都系嗅臭食唔臭,但依度臭豆腐系我近10年食过最好食,配埋食臭豆腐既甜辣酱,成件事完美晒。煎酿三宝:每件都系大size,铺满满满鱼肉,款式又多,有红肠/西兰花/鱼蛋/茄子🍆/辣椒🌶️/豆腐/青椒🫑,食几件都够晒。Ps::依间小食店屹立系大围咁多年紧有佢道理,仲要开到好夜,宵夜必选,价钱实惠。#大围#小食#hkfoodie#eatfoo
#大围#小食#hkfoodie#eatfoodie#沙田#美食#宵夜#怀旧#