2023-02-17
藤 - 旺角嘅亲民价omakase呢度嘅𝐨𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞价钱相宜而且质素都唔错而我觉得性价比最高嘅系$388嘅厨师发办鱼生丼🍣🍱!(有时openrice book枱会有优惠 可以留意下~)入面座位唔多,想去嘅话记得book枱了~✨厨师发办 omakase $788有前菜、刺身、寿司11贯、卷物、汤同甜品(・∀・)- 先付 (前菜)水云白子| 牡丹虾 | 烟熏䲠鱼其实系第一次食白子 ,厨师轻轻将佢炙烧处理过,食落口感软滑,加入左水云醋 酸酸甜甜都几开胃牡丹虾会配埋糖醋蛋一齐食烟熏䲠鱼味道本身比较淡,所以烟熏处理左佢之余仲加入左姜花同炸蒜一齐食伴碟有豆浆腐皮同埋洋葱丝,令到䲠鱼鲜味更出,质感细腻柔软- 海鲜面豉汤呢个汤好有惊喜,饮落闻到蟹味浓郁问左先知原来仲有虾膏呢个汤好暖胃消滞而且鲜甜入味全晚最钟意反而系呢碗汤🤫🤫- 小长井生蚝入口有浓厚海鲜味 大大只肉质肥美 味道甘甜- 炭烧熟成鱼 太刀鱼会即席喺你面前烧~ 不过本身味道唔太重会提供辣味柚子胡椒沾黎吊吊味- 寿司11贯带子 | 深海池鱼 | 真鲷 | 甜虾 | 金目鱼鲷l 油甘鱼| 中呑拿鱼腩|左口鱼| 海胆| 池鱼 |三文鱼子带子 好厚
呢度嘅𝐨𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞价钱相宜而且质素都唔错
而我觉得性价比最高嘅系$388嘅厨师发办鱼生丼🍣🍱!
(有时openrice book枱会有优惠 可以留意下~)
入面座位唔多,想去嘅话记得book枱了~
✨厨师发办 omakase $788
有前菜、刺身、寿司11贯、卷物、汤同甜品(・∀・)
- 先付 (前菜)
水云白子| 牡丹虾 | 烟熏䲠鱼
牡丹虾会配埋糖醋蛋一齐食
伴碟有豆浆腐皮同埋洋葱丝,令到䲠鱼鲜味更出,质感细腻柔软
- 海鲜面豉汤
呢个汤好有惊喜,饮落闻到蟹味浓郁
问左先知原来仲有虾膏
- 炭烧熟成鱼 太刀鱼
会即席喺你面前烧~ 不过本身味道唔太重
会提供辣味柚子胡椒沾黎吊吊味
- 寿司11贯
带子 好厚身,会有柚子皮洒喺面,食落好香好清新
深海池鱼 肉质细致爽口带油份,味道甜美
真鲷: 白肉鱼味道比较淡雅,厚身而且口感弹牙,清香鲜甜
甜虾: 肉质绵滑,食落有黏黏地嘅口感,清甜美味
金目鱼鲷: 质地非常柔软细腻,有轻轻火炙过,
鱼肉上面放左洋葱🧅鱼油脂丰腴细腻香浓,卖相好吸引
油甘鱼: 食起黎非常幼嫩,肉质仲带有甘甜嘅味道,鲜甜至极
中呑拿鱼腩: 布满精致鱼油花纹,充满油脂香,口感入口即溶而且无咩筋
左口鱼: 鱼肉较结实,炙烧后鱼油渗出非常丰富,口感肥美爽口,食落浓郁甘香
海胆: creamy 味道甘甜,鲜味十足
池鱼: 肉质紧致,爽口带油份,味道鲜甜
三文鱼子: 色泽透明清亮,味道鲜甜,口感脆嫩 ,丰富鱼油甘香
- 卷物
吞拿鱼蓉卷: 吞拿鱼蓉幼细香滑,口感软绵绵,加上丰富油香
- 甜品
日本栗庵风味堂嘅熊仔最中饼好可爱~
佢嘅饼壳系由糯米做成,并唔系普通一块饼😆
配上红豆蓉同十分弹牙嘅抹茶蕨饼,唔错
✨厨师发办鱼生丼($328)
呢款Omakase鱼生丼我觉得性价比真系好高
有好多款唔同嘅鱼生,睇落已经超丰富好大碗,有成十款上整齐排列好,食完超饱肚。
同头先omakase寿司嘅鱼生差不多款,多左糖醋蛋八爪鱼,蟹肉碎,糖醋蛋搅拌后嘅蛋浆拌入微酸赤醋寿司饭后口感更嫩滑。
十款鱼生刺身包括中拖罗、带子、深海池鱼、甜虾、池鱼、真鲷、金目鲷、油甘鱼等等,
觉得系上面omakase嘅入门版✨推荐食呢个!
藤 (旺角)
旺角广华街1号仁安大厦地下24A号舖