2017-02-13 421 浏览
今晚我地又去左湾仔接朋友收工顺便食饭,去左呢间朋友推介嘅日本餐厅,木槙料理。入到去,环境整齐卫生,木枱凳增加了不少日本风情,细读餐牌后,我点了木槙寿司刺身定食配日式蒸蛋及和风野菜沙律。一上碟未食就已经好吸引,食欲大增,寿司刺身摆放得好靓,而且一望就知食材新鲜,当中有大虾,海胆,烧三文鱼寿司,烧带子寿司,吞拿鱼寿司,鱼子寿司,蛋等等。海胆同烧带子系我一向至爱,海胆好鲜甜,配了紫菜食,外脆内嫩,带子外面轻轻烧过,带子内仲保留住湿度同嫩滑,当然都好鲜甜啦,咁先正!另外蛋都好好味,好软又好滑,应该加左吾少奶,不过仲好重蛋味,好味道丫!除了一大盆嘅寿司刺身,仲有一碗乌冬暖返个胃,乌冬都好弹牙,汤底清甜,食晒超饱丫,完成吾系人地成日话食吾饱嘅日本餐啊!