2019-10-01
沙田区如果要揾地道嘅茶餐厅选择都唔多,马鞍山嘅一辉好耐以前食过觉得好食,今次就专登揸车过去食。我去嘅时候系做紧晚市,成间铺坐满人而我就自己一个搭枱。我一心系想食炒粉面,所以冇留意到店内有冇私人晚餐嘅选择。炒粉面嘅选择非常多今日我就拣咗黑椒牛柳丝炒乌冬(转意粉)配冻奶茶。先来冻奶茶,见到个色淡淡地以为奶味好重。点知入口又唔系㖞,茶味好浓而奶味都好适中,好味!等咗10几分钟炒意粉先嚟,因为系即炒。热辣辣食得出好有镬气,味道好好又好香口,鼓油唔会多到浸死啲意粉,唔会太咸而黑椒味都好香又够辣。油嘅份量都系刚好,够炒到啲意粉每条分明但又唔会太多。意粉份量好大碟、牛柳丝份量都好够,食完成碟饱到上心口。乌冬转意粉要加$7,冻饮又加$2,最埋单$67。如果就咁乜都唔转其实只系$58,性价比真系超高!