2023-02-14
又一晚係尖沙咀做完facial, 同朋友隨便揀左間餐廳入去食,見有二人餐,每人都係一佰蚊,有湯有飲品重有小食同菜,真心有無咁抵?試下先~是日靚湯:木瓜雪耳湯,無味精、滋潤養顏。麻辣雞腎勁惹味,小小辣,口感爽口,份量重唔少。酸辣雲耳開胃小食,爽脆口感,呢對相對無咁辣重有少少蒜香,但都好食。鹽焗手撕雞(半隻)手撕雞啱晒我呢啲懶人,夾起啖啖肉又嫩滑,小小咸又有芝麻香,當小食食啱晒。冬菇醬皇豬手豬手煮得勁入味,又勁淋、入口充滿膠質,而且豬手中間仲有啲肉,唔會好肥膩,而冬菇係迷你菇但煮得好入味,一口一粒。分量勁足,有4隻豬手再配大量冬菇。郊外油菜:就揀左四季都時令嘅菜心,正常,嫩口唔老。太子鵝油撈麵呢個好有油香但唔油膩,又唔會好咸,而且均勻分佈喺麵條上,麵條係粗麵,口感中間偏軟,口感好好。五穀麥芽阿華田特飲面層佈滿大量既燕麥胚芽,先試小小胚芽,少少脆,好好食,次後於攪勻飲,加埋少少碎冰塊,每啖都有啲口感,而且唔會好甜,好飲。咸檸七朋友話唔錯~
是日靚湯:木瓜雪耳湯,無味精、滋潤養顏。
麻辣雞腎
勁惹味,小小辣,口感爽口,份量重唔少。
酸辣雲耳
開胃小食,爽脆口感,呢對相對無咁辣重有少少蒜香,但都好食。
鹽焗手撕雞(半隻)
冬菇醬皇豬手
郊外油菜:就揀左四季都時令嘅菜心,正常,嫩口唔老。
太子鵝油撈麵
五穀麥芽阿華田特飲