难得天气咁好,知道The One依间餐厅有得坐室外,就简佢去enjoy下啦。室外地方配置十分令人舒适,以木为主调,一坐低已经令人暂时忘记工作上烦恼,人流唔多所以枱与枱之间有一定距离,更加relax。今次叫左lunch set,包埋浓厚男爵薯仔沙律同自家日式洋葱汤,更加可以用$25去加甜品,依个价钱喺尖沙咀好难揾到!🐄烧美国黑毛和牛丼($78)黑毛和牛系薄切,烧得好好食,唔干唔韧,入口轻轻一咬就已经可以吞落肚,好有惊喜!最钟意佢地有大量火箭菜喺入面,一口和牛一口菜,女士们唔洗惊油腻!本来以为无乜酱汁,但原来系加咗喺饭面,微咸酱汁同黑毛和牛好夹,捞埋饭食更加促进食欲,但唯一觉得要改善之处系饭粒有点硬。🐓爱知大叶烧鸡肉丼拼青森温泉玉子($78)因为友人唔食得蛋,所以蛋另上。温泉玉子上有柚子皮,好清新,依啲细节位都做得好好。(紫菜量多到吓一跳)鸡肉一入口已经食得出「炭烧」嘅惹味!鸡皮烧得香脆,鸡皮亦无烧过火,仍然保持嫩滑juicy。烧肉汁份量亦岩岩好,唔会令到成个丼好干。男爵薯仔沙律表面有少少芝士碎,更加突出沙津酱嘅味道。自家日式洋葱汤煮到洋葱好软好软,虽然有少少咸但确实系日式洋葱汤嘅味道呢。

🐄烧美国黑毛和牛丼($78)

烧美国黑毛和牛丼

🐓爱知大叶烧鸡肉丼拼青森温泉玉子($78)
爱知大叶烧鸡肉丼拼青森温泉玉子

(紫菜量多到吓一跳)

浓厚男爵薯仔沙律

男爵薯仔沙律表面有少少芝士碎,更加突出沙津酱嘅味道。

跟餐只需+$25就可以有甜品,相比单点平太多,而且份量大小无变,咁抵真系忍唔住要试下。
🍎🧇肉桂富士苹果日式锅夫($68,跟餐+$25)
肉桂富士苹果日式锅夫

本身我好钟意肉桂,肉桂苹果煮得好冧,肉桂味亦足够,同焦糖味不相伯仲。
特别想要赞个cream,连唔食cream嘅我都忍唔住要蘸嚟食!好滑之余,奶味同甜味作出平衡,唔会只偏向浓郁奶味,连同肉桂苹果焦糖酱一齐食,中和焦糖嘅甜度,大赞!

🍵🧇抹茶大仓红豆锅夫($58,跟餐+$25)
抹茶大仓红豆锅夫

抹茶味嚟自撒系表面嘅抹茶粉,感觉可以再抹啲。抹茶粉回甘,甜度恰好。
红豆好大粒呢!红豆唔会过甜,配埋黑蜜同窝夫一齐食好满足。

整体而言,性价比好高嘅一间餐厅!丼份量其实算多,再食埋甜品真系饱到上心口,但埋单都系只合理价钱!
加上室外环境清静,喺尖沙咀返工嘅朋友们可以放低繁忙心情,好好享受午膳,推荐!
(但室外地方可能有客人会吸烟,如有敏感要留意)
浓厚男爵薯仔沙律
肉桂富士苹果日式锅夫