2017-01-13
系香港,想食台湾野既,之前我会介绍大家去西环食阿元来了,或者去荔枝角食程班长。不过系铜锣湾,冇可能连间好食少少的台湾野都冇架麻。今晚系希慎附近行行下,见到呢间好有台湾夜市风味的餐厅,决定试一试。例牌食台湾野,都系食牛肉面丶鲁肉丶排骨架啦!今次加多个药炖排骨同埋甜不辣,试下新野!一望到呢块牌,就觉得自己番左去台湾夜市甘香排骨饭($55),再加多$15蚊要多碗鲁肉饭排骨好厚身,而且炸得刚刚好,肉身非常软身,一咬落去排骨就断开,唔洗用力去扯开旧肉。味道几出色,少许咸味同香料,唔会太咸。伴碟的是梅子酱,沾上梅子酱令肉味更清爽。鲁肉味道浓而不腻,唔会有好肥腻的感觉,酱汁好出色。可惜系加左鲁肉之后觉得唔够饭食,好想再加多碗饭台湾的药炖排骨其实同马来西亚的肉骨茶味道相近,但中药的味道冇咁浓。排骨好Q好软,一落就断开,而且有软骨,加添了口感。一口汤一口肉,好爽!牛肉面,汤底非常浓,肉身结实而唔硬,而且又有点牛筋位又腍又Q的口感真系好好味。面身类近油面种类,曲曲地特别吸汤汁。整体来说,汤底够浓,而且面又好吸汤汁,味道几好!人生第一次食甜不辣。甜不辣即系鱼板再加上酱汁。口感QQ的,几弹牙,鱼板的味道几香,
整体来说,汤底够浓,而且面又好吸汤汁,味道几好!