2019-04-15 3007 浏览
老公成日话公司附近间冰室又抵又好食,但地点系香港仔太远,上网search 一search见红磡有分店于是就衬假期去试下系咪真系咁正! 冰室系地铁站行过黎都好近,附近好多餐厅,地点都好易揾!5点几黎到仲赶得切有下午茶食~仲有卡位坐~Menu好多选择!叫左两个餐加两个小食作为我地既Early Dinner~~鸳鸯汁焗双扒饭鸳鸯汁系可以自己配撘既~我就拣左黑椒汁同龙虾汁~双扒系鸡扒同猪扒。一上台店员千叮万嘱我地要小心唔好碰到碟边,因为新鲜焗起系好热!事实上见到碟入面鸳鸯汁滚到起泡既画面已经知碟饭热既程度!鸳鸯汁焗得有点微焦,鸡扒同猪扒各分布系左边既黑椒汁同右边既龙虾汁之下,两块扒够厚肉,唔会被焗得过干。黑椒汁微辣有好香既黑椒味,龙虾汁好少系出面餐厅食到,味道似杰身既龙虾汤,咸咸地同饭底一齐食好快清哂碟炸鱼柳跟餐可加$14有其他小食,我见隔离台既炸鱼柳好似好正于是就加左。鱼柳跟配埋沙律酱上台,炸得热辣辣,表面系吉烈口感,好脆既外层,入面既鱼肉非常嫩滑,呢$14绝对抵加!黑松露薯条本身我叫黑松露薯条老公系反对既~因为佢唔食黑松露,但我真系好想食于是坚持叫~点知止台既时候波浪形既薯条同黑松露沙律酱

黑松露薯条

本身我叫黑松露薯条老公系反对既~因为佢唔食黑松露,但我真系好想食于是坚持叫~点知止台既时候波浪形既薯条同黑松露沙律酱原来系分开上,上台时店员仲奉上埋一支茄汁,老公盛赞此举非常贴心,有埋茄汁点薯条佢都有份食所以表示非常满意~味道方面个薯条炸得唔㶶但非常脆口!黑松露沙律酱有超浓既黑松露味~香口松脆好味!比M记薯条好食N倍~~

红豆朱古力西多士并卤水鸡脾

卤水鸡脾好大只而且卤水卤得非常入味,唔咸之余肉质嫩到一吉落去唔驶用力就可以同骨分开,非常易食!红豆朱古力西多士作为甜品亦非常称职!西多士够厚,入面夹住红豆蓉甜而不腻,面头淋上朱古力酱代替糖浆,同平时食既西多感觉唔同但同样美味。

红豆朱古力西多士并卤水鸡脾

埋单$140都唔驶又食到个饱肚又美味既晚餐,真系抵到烂!希望快D系屋企附近开分店,真系日日食都唔会厌!