2020-10-25
一嚟到就留意到墙上面嘅画,原来系同齐亮画廊合作,每个卡位都有一幅,可以一路食嘢一路欣赏😌呢啲咁嘅时间梗系食大闸蟹嘅好时间啦,见到佢呢度嘅大闸蟹套餐每人可以食到成三只,两皇一后,价钱都好似几抵下。原来平时午市嚟食或者夜晚8:30后嚟食仲可以平多$30添,如果好食嘅话下次试吓特价时段嚟食先得喇👍🏻大闸蟹个套餐包任饮陈了花雕酒,可惜我同朋友都唔饮酒,不过唔饮酒都可以拣丸茶手作台饮。平时套餐系𩠌蜂蜜柠檬,但今日好好彩可以upgrade去其他嘢饮,我就同朋友一人拣咗一杯😆🍹奶盖铁观音、铁观音拿铁加珍珠嗌咗少甜真系有少甜到,朋友饮个杯奶盖铁观音,佢话个奶盖好Rich,好厚好好饮,同铁观音好夹😁🍴金砖豆腐肴肉金砖豆腐个皮好薄,但系又炸到好脆,点埋喼汁食好开胃;肴肉有啲似啫喱😆都几好食🍴粟米鲜虾羹哗入面有成三、四只都几大嘅虾,食落都好有鲜味而且只虾好爽口☺️,个粟米羹嘅texture都十分之好,唔会太杰又唔会太稀,而且啲粟米好甜,令到成个羹嘅层次都升华左。🍴大闸蟹终于嚟到重头戏,大闸蟹🦀。呢间餐厅好嘅地方系佢唔会一次过上晒六只大闸蟹俾你,而系两只两只🦀🦀咁样上咁就唔会摆到冻哂👍🏻第一轮系食蟹公,侍应话呢
🍹奶盖铁观音、铁观音拿铁加珍珠
🍴金砖豆腐肴肉
🍴粟米鲜虾羹
🍴大闸蟹
终于嚟到重头戏,大闸蟹🦀。
咁就唔会摆到冻哂👍🏻
第一轮系食蟹公,侍应话呢度嘅蟹系特选嘅黄毛爪蟹,而且蟹公系有成足足五両咁重!一打开个蟹盖,哇啲膏真系爆晒出嚟咁滞😋食得唔小心真系会流晒到成只手都系🤣;只蟹都足五両重,好大只,所以都有好多肉食。
第二轮系食蟹乸,蟹乸就细只啲,但都有三两半咁重。啲蟹膏好鲜味,好甘香☺️成旧蟹膏咁食真系觉得好满足😆配埋个蟹醋,又可以解腻,又提升咗蟹嘅鲜味。
🍴蟹粉小笼包
蟹粉小笼包入面嘅汤汁十分之多,而且个皮好薄,非常之唔错。
🍴红糟裙菌皇金枝
啲金枝系虾胶切咗薄片,食落少少爽亦都有海鲜味;而其他杂菜都炒得唔错几有镬气
🍴家嫂腊味饭
啲腊美同糯米饭嘅比例算唔错,因为加咗腊美啲糯米饭都好有腊美嘅油香,配合得唔错。
🍴甜品
甜品系红枣糕,红枣味好重而且烟烟韧韧咁,好好食。
最后埋单原来用云闪付银联QE code俾钱满$500会送返$50现金卷下次用😆一于用黎再encore💃🏻💃🏻💃🏻。
最后最欣赏呢度嘅开放式厨房,不但可以欣赏厨师烹调嘅功架,而且厨房内干净整洁,另客人食得非常安心😋。