2018-01-05 804 浏览
话说我呢一个日本迷最钟意就系去食厨师发板嘅寿司㗎啦,但系次次食亲都好鬼贵,今次个friend就推介我去食一间性价比超高嘅厨师发板寿司店,我哋点仲要好方便喺尖沙咀,唔使入到大西北先有得食。识得厨师发板当然要订位啦,因为位置唔系好多,基本上都冇得就咁行入去食,但系估唔到我哋订左位之后,入到去见到佢哋用纸仔接咗我哋个名出嚟,好窝心呀。佢哋嘅晚餐有几个选择,我今次就拣咗$750𠮶一set。食咗前菜先,个前菜都有好多唔同嘅款式啦,除咗有枝豆,玉子,茶渍八爪鱼之外,仲有软壳蟹卷,最特别嘅系佢又做咗一啲好似欧洲嘅肉酱,分别有鸡肉包大葱,猪肉葱卷,仲有个鸡肉萝卜,好特别啊,好少喺亚洲地区食到呢啲,而且要花好多心思整,个味又配得啱啱好,食到好清新嘅感觉,冇乜落调味料,真正嘅食材味道,另外佢有个甜甜地嘅海藻,呢个超级好食,甜甜地又开胃,真系想买够一樽返屋企慢慢㗳,另外有个好特别嘅系用咗红色嘅柿包住芝士,出面真系食唔到,仲要好好食,每一次食厨师发板都系一次新奇有趣嘅体验。食完前菜就食刺身啦,有池鱼同埋鲷鱼,两样都好新鲜,咬落重好有咬口添,最有趣嘅事佢陪左紫苏苗同紫苏花,可以夹住一齐食,紫苏苗就有少少辣,紫苏

佢哋嘅晚餐有几个选择,我今次就拣咗$750𠮶一set。

食完前菜就食刺身啦,有池鱼同埋鲷鱼,两样都好新鲜,咬落重好有咬口添,最有趣嘅事佢陪左紫苏苗同紫苏花,可以夹住一齐食,紫苏苗就有少少辣,紫苏花我食唔惯可以摆落去豉油𠮶度,都可以增加香气,呢个配搭可以令到个刺身嘅鲜味更加出,通常出面食池鱼都会比个酸汁,但系呢度就唔使,都好有𠮶只鱼味,食物嘅新鲜真系好重要。另外仲有一只美人蚝,上面加左三文鱼子,隔离仲有一杯紫苏汁系配呢只蚝嘅,之后虽然细细只,但系超级甜,而果汁就有少少酸味,啱啱好吊起晒成只蚝嘅鲜味,超级正。

之后食烧物同埋天妇罗,天妇罗有目光鱼,青豆,番薯,最特别系出面冇食过目光鱼,原来啲鱼肉好滑,炸完里面都仲好多汁,仲可以成条食晒,鱼头一啲都唔苦。另外配左少少甜甜地枝豆,第一次咁样食枝豆,原来好好味㗎 ,好似糖咁样,好开胃。热烧物方面就有烧𫚕鱼,好浓烈嘅鱼味,鱼肉比较硬身,配埋萝卜食会有更清新嘅感觉。

之后就到我哋今晚嘅主角,寿司出场啦。

𫚕鱼腩
超肥美,味道带甘,鱼身比较硬,几弹牙有咬口。
中拖罗
估唔到第二件已经系中拖罗,咁后面𠮶啲一定更加好啦,中陀螺入口即溶,如有嘅香味有一入口开始渗出嚟。
金目鲷
平时我唔钟意食鱼皮嘅,但系今次师傅用火轻轻辣个㖞个鱼皮,好香好趣,鱼肉好弹牙好有咬口同埋好新鲜。
甜虾
个紫菜吹脆脆,第一次见咁样包,一啲都冇黐住饭林晒,甜虾真系甜到好似加左糖咁,好creamy ,将住个口,上面加番啲甜虾子,成个卖相好精致。
梳子鱼
第一次听呢种鱼,唔怪之得中拖罗都只系摆第二啰,师傅用火轻轻烧过,令到成个香味好出,呢款与有少少清新嘅甘香味,而且啲肉好绵,又唔系好重鱼油会溶果一种,质感好特别。
凡立贝
上面已经加左酱油,同声粒凡立贝嘅味道好衬,仲好大粒添,食落好新鲜,冻冻地咁样舌头为之一震。
左口鱼
左口鱼有佢独特嘅鲜美,而且肉质好弹牙,有啲似河豚嘅质感。
海胆
海胆下面有饭,上面有三文鱼子,成个海胆杯咁,啲海胆好重海水味,非常甘甜,一啲都唔腥。

最后饮埋个味增汤同埋有个好好食嘅炊饭,本来以为远啦,点知原来仲有甜品,整个甜品真系好大份,有绿茶蕨饼,甜甜地好重绿茶味,士多啤梨好新鲜,甜度适中,另外仲有柚子雪芭,冻冰冰酸味味,好消滞。

买单仲要唔使加一,最平𠮶个餐只系$650 ,平时食一个厨师发板起码都$1000落楼,仲要未必够饱,呢度款式又多,而且一定食得饱,最紧要系啲质素绝对唔差,师傅识讲英文又风趣幽默,真系值得再嚟食过。

2017-12-19