2023-06-20 312 浏览
去完花墟买花见差唔多时候食饭,拎住好多嘢无力再行咁远,经过西洋菜街见到有间纯白色嘅日本餐厅感觉好清新,于是同朋友决定行入去试吓。一入去到去见到贴咗好多写住日文嘅相,已经好有回乡feel。打开menu见到啲相几吸引有好多款都想试,又饿又渴又热立即叫几样快上菜嘅嚟医住肚先!啤酒好快就嚟到,佢咃嘅啤酒唔系一般嘅Asahi,系原装正版嘅日本Asahi,一饮即刻就feel到只味系好唔同!倾咗无耐秘制唐扬鸡同自家制泡菜已经送到。佢个唐扬鸡不愧为招牌菜,个外皮炸得超香脆,一咬落去仲要爆汁,再配一啖啤酒真系爽到爆!朋友话配泡菜都好正,啲泡菜唔太辣之余味道仲好清新,食完炸嘢cool down返少少个人啱啱好!跟住就到刺身上场喇,虽然我哋系散叫,但师傅都好用心摆得靓靓俾我哋打卡。三文鱼腩够肥美又新鲜,赤虾坚大只,肉质又爽脆清甜。食完我个friend即刻话要追加!刺身未食晒啲串烧已经嚟到,个免治鸡肉串一上枱已经闻到好香,忍唔住立即放入口,啲肉汁即刻布满成个口,第二啖点埋个鲜蛋黄又系另一种味道,蛋黄中和咗个酱汁得嚟又带嚟新嘅浓郁同香气,各有各好食。朋友系芫茜怪一见到有芫茜猪肉卷二话不说就叫咗。我本身就麻麻哋,

Asahi

啤酒好快就嚟到,佢咃嘅啤酒唔系一般嘅Asahi,
系原装正版嘅日本Asahi,
一饮即刻就feel到只味系好唔同!
倾咗无耐秘制唐扬鸡同自家制泡菜已经送到。
泡菜
秘制唐扬鸡

佢个唐扬鸡不愧为招牌菜,个外皮炸得超香脆,
一咬落去仲要爆汁,再配一啖啤酒真系爽到爆!

免治鸡肉串

蛋黄中和咗个酱汁得嚟又带嚟新嘅浓郁同香气,各有各好食。

朋友系芫茜怪一见到有芫茜猪肉卷二话不说就叫咗。
我本身就麻麻哋,但见佢食完一旧系咁话好食好食忍唔住就试咗一旧,估唔到佢今次真系无点我,唔单止无芫茜味不特止,仲为猪肉带嚟更丰富嘅肉汁,食完完全唔觉得漏,再配啤酒一流!!
盐釜原只鲍鱼

见到隔离枱有个好特别嘅菜,店员话系佢哋另一招牌菜盐釜原只鲍鱼。
全部都系即叫即整,够晒新鲜。
临上菜店员仲会点火加添香味,呢个梗系又要打吓卡啦!
最后我哋仲叫咗明太子玉子烧、明太子白汁乌冬同醉翁炒饭,饱到上心口埋单每人都系300蚊左右,性价比超高!朋友话下次会早啲嚟食完晏先再去买嘢。
2023-05-20
庆祝纪念