2019-03-30 51 浏览
平时行经村上居酒屋🏮都有留意到门口设计充满日本风,于是今日放工同朋友过黎一试,顺便聚旧。推开门口块屏风布,餐厅座位入面都有屏风设计都令整体增添不少日本味道。餐牌上面款式多到唔知点拣,于是采取食小食为主,俾自己试多几款食物。天妇罗虾饭卷🍤原来周边嘅饭系少少炸过,食落外表好香脆,但内里寿司饭又好软熟,双重口感享受。之前未试过类似的饭卷,今次一试觉得好新鲜啊!有少少饭落肚之后就食左只日本蚝,生蚝Size有拳头👊🏻咁大,一啖放晒落口,咬落去系好顺滑。我唔太食生蚝,但觉得呢只生蚝都颇易入口,食得出有海水果种味道。任何菇类我都钟意食,今次亦叫左烧鲜冬菇一试。其实都系一般冬菇,味道唔会话好惊艳,不过要烧得熟之余,又要烧得唔干身就真系好考师傅功力。呢度嘅烧物厨师就将烧冬菇处理得非常好👍🏻烧冬菇配埋啲酱汁和木鱼,好juicy好味之后食嘅小食仲包括炸鸡软骨,不过略嫌炸粉有啲厚;烧芝士年糕热辣辣上台即刻食,芝士软捻捻、烟烟韧韧,好味啊点都要有啲淀粉质落肚先够饱,于是食份自家制鱼汤乌冬作结。侍应特别叮嘱话要趁热食,因为鱼汤底冻左可能会有少少腥的,好贴心哦!自家制汤底可能真系唔同啲,汤底好清甜,饮完汤都唔会口渴

点都要有啲淀粉质落肚先够饱,于是食份自家制鱼汤乌冬作结。侍应特别叮嘱话要趁热食,因为鱼汤底冻左可能会有少少腥的,好贴心哦!自家制汤底可能真系唔同啲,汤底好清甜,饮完汤都唔会口渴果种,我三两下就清晒碗乌冬!
食完成餐饭好饱好满足