2019-03-28 1680 浏览
最近天气又冻又热非常反覆 搞到个人都好攰好无心情😕 所以前几日就抽时间去咗铜锣湾嘅舞鹤食咗我第一次嘅厨师发办 真心癫覆我对寿司嘅印象!!🤪.下午接近两点去到餐厅非常爆满 被安排坐喺bar枱前面 咁就可以近距离睇住师傅手握寿司😛 LunchSet嘅前菜有黑醋沙律、茶碗蒸、蚬肉面豉汤 特别喜欢个茶碗蒸好多料而且好鲜味👍🏻 .然后就正式开始我嘅第一次寿司马拉松😂 十二件包括有: 深海池鱼、依左目鱼、野生油甘鱼、吞拿鱼拖罗、俄罗斯海胆、吞拿鱼、熟成鲷鱼、春鱼、沙巴鱼 仲有三文鱼籽军舰、紫菜配烧特上吞拿鱼、一件手卷 仲影漏咗件望落似鱿鱼嘅鸟贝鱼寿司😅 坦白讲吞咗落肚之后都唔记得边件寿司系边条鱼 但感觉师傅好清楚每款鱼嘅属性 有啲要切间纹加酱汁 有啲系配果味 甚至有啲系加酸瓜/姜蓉 第一次食咁多款鱼都无觉得有怪味同腥味 反而感觉好新奇满足😝.最后仲有冷热乌冬/荞麦面 再加饮品同甜品 真系饱到捧住个肚落楼啊!