2019-09-17 160 浏览
同男朋友行完历史博物馆好肚饿,于是四周围揾下有冇啲咩食……经过呢间餐厅,见到好多人喺度排队!!仲要排队嘅全部都系讲广东话,呢个情形喺景点游客区嘅尖咀系好罕见嫁;而且香港人出咗名识食,所以咁多香港本地人都黎排队嘅餐厅,相信一定系好值得推介!入到餐厅,发现真系除咗食物好好味之外,啲店员仲要好有人情味,播嘅音乐仲要系本土音乐~成个感觉好有「香港精神」,真系抵老板咁好生意如果想体验下地道嘅香港风味,支持本土餐厅,真系值得嚟呢间!好多杂志都推介「流心奄列餐」,咁嚟到呢度冇理由唔嗌佢!配搭嘅汁方面,见到有「龙虾汁」(好少餐厅有龙虾汁拣㗎),我哋就拣咗佢。结果出到嚟,估唔到超级有惊喜!因为龙虾汁嘅味道同蛋好夹啊!龙虾汁有鲜甜嘅味道,但浓郁得来又唔会抢咗蛋嘅味道! ! 如果嗌呢个餐,10分推介拣龙虾汁!(我哋𠮶日食食下,就听到龙虾汁卖晒,真系好抢手!)另外,我哋仲叫咗「龙门三扒」,有牛、猪、鸡扒。睇吓下面张相,真系份量超级大! ! !当我地食完牛扒,再食埋个猪扒,剩低嘅鸡扒同薯菜,仲可以做一个完整嘅鸡扒餐!(笑)所以系一份扒餐嘅价钱,食咗三个扒餐!仲要系尖沙咀区, $70食三个扒餐,真系讲出黎都无人信
见到好多人喺度排队!!

,所以咁多香港本地人都黎排队嘅餐厅,相信一定系好值得推介!

入到餐厅,发现真系除咗食物好好味之外,啲店员仲要好有人情味
如果想体验下地道嘅香港风味,支持本土餐厅,真系值得嚟呢间!

(我哋𠮶日食食下,就听到龙虾汁卖晒,真系好抢手!)

所以系一份扒餐嘅价钱,食咗三个扒餐!仲要系尖沙咀区, $70食三个扒餐,真系讲出黎都无人信!

值得一提嘅系,虽然佢价钱咁平,但扒餐质素一啲都唔hea!无论系牛、猪、定系鸡扒,虽然份量大,但厨师仍然控制个火候得非常好
无煮老到,啲肉质仲系好嫩口!特别系个鸡扒,真系要赞一赞,厚皮烧得好靓。
我平时唔识鸡皮,都忍唔住食咗。

最后值得提一提嘅系,佢嘅「菠萝冰」,原罐七喜上得黎,仲要系俾足半杯菠萝!一路饮嘅时候,一路就食到啖啖鲜甜菠萝!真系劲好饮!
咁好味都系加$7咋!

我哋另外仲嗌咗「芝士焗西兰花」(本身系嗌「黑松露芝士焗杂菌西兰花」,但又系好快卖晒),同「奶茶红豆冰」。前者好适合钟意芝士嘅朋友;后者嘅味道好配搭。哩两道嘅味道其实都唔错
整体嚟讲,呢间餐厅嘅性价比好高, 10分推介!
流心奄列餐
菠萝冰