2019-08-25
今日我同我女朋友 同埋两个朋友行深水埗,行行吓不知不觉,又到食饭时间,开头冇人建议食啲咩,所以都想求其就近,揾一间西餐厅食,点知比我误打误撞,食咗一间好好食嘅意大利餐厅。我入到去餐厅嘅时候 大约系七点几八点嘅时候,但餐厅内只有两台客人,心谂会唔会那左野,冇人入嚟食嘅,咁唔入都入左嚟,咁我就开始叫野食,首先简单讲一讲个环境,西式装修 简单 地方大 舒服 优雅,至于食物方面,我哋叫咗7个𩠌。餐厅一开始请咗我哋食一份好似薄饼嘅小食,佢哋剪到一小块,软熟得来又有口感,再加啲酸酸地嘅汁,令我非常开胃。蟹肉虾沙律:前菜叫左个沙律,蟹肉同虾同菜都非常新鲜,加上层好似胡麻酱嘅汁,我问佢哋系咩酱嚟,原来系佢哋自己调校既,新鲜既菜再加上自家制嘅酱,真系好好食好开胃。炸薯条:个炸薯条 同我一般喺出边食西餐厅 确有不同 薯条表面 外有一层脆 令加上有黑松露酱,味道方面 薯条本身已经调味加上黑松露酱,简直完美配搭Pizza:我叫咗一个四重芝士嘅Pizza,呢个Pizza好似我之前去意大利时食嘅感觉,本身四重芝士系比较咸,但系加上火箭菜,就可以中和咸嘅味道盐焗鱼:呢度才令我喜出望外,菜到嘅时候,见表面有一层粗盐包
蟹肉虾沙律:
炸薯条:
Pizza:
盐焗鱼:
呢度才令我喜出望外,菜到嘅时候,见表面有一层粗盐包住,帮我影完相之后,个侍应就敲碎左表面层粗盐,原来粗盐包住条鱼,系佢哋嘅特别煮法,而条鱼一早已被去骨,鱼肉好滑,咸味适中,亦都唔需要担心有鱼骨嘅情况,真系值得马上Encore
牛肝菌意大利面
个面到嘅时候,个侍应同我讲,个面系自家制手打面,咁我食落去嘅时候,面质系偏向硬身少少,但系非常有口感
蒜蓉西兰花
个菜表面并无蒜蓉,但一口咬落去嘅时候,蒜蓉个味道及香味,从菜内慢慢渗出,相信啲菜曾经处理过,连简单一碟菜,都悉心炮制,值得一赞👏🏼
护心肉牛扒
相信大家同我一样好少听护心肉的牛扒,最多打边炉嘅时候,一小块一小块咁食,而今次我食嘅系一大块嘅牛扒,护心肉好重牛肉味,肉质有口感得嚟又松软,钟意食牛嘅人,可以话返唔到转头
总括嚟讲今日餐饭性价比好高,平均每人价钱,$200左右,已食物嘅质素来讲,似五星级嘅质素,真系值得推介,同一食再食😂🎊