2020-10-06
想舒舒服服同屋企人饮茶, 逸东轩系一个唔错嘅选择.依度冇出面D酒楼咁嘈, 仲有纯音乐听下.唔好以为系酒店饮茶好贵呀, 佢而家做紧优惠, HK$38起就食到米芝莲星级点心喇. HK$38嘅点心选择over 20款.今次我同朋友叫咗6款点心, 全部都好好食.海鲜咸水角 (HK$38)佢个皮系好酥脆, 入面𠮶层就烟烟韧韧咁.完全唔会话有油膱味或者好油嘅感觉.D馅料味道啱啱好, 唔会太咸.金沙脆豆腐 (HK$38)依个豆腐嘅外皮都系炸到好香脆嘅.个皮好薄, 入面嘅豆腐好滑.味道唔会好咸, 但唔系好食到蛋黄味.带子蒸烧卖 (HK$38)几特别嘅配搭.烧卖里面有虾, 虾肉好脆.猪肉同虾嘅比例啱啱好, 食落唔会太过实的的.招牌叉烧肠粉 (HK$38)肠粉就唔算好特别.但入面嘅叉烧系好食嘅, 肉质偏瘦, 食落唔会觉得好肥腻.脆皮流沙酥 (HK$38)本来系想食脆皮流沙包, 但今次个menu冇, 所以就点咗呢个流沙酥.味道有惊喜㖞.个外皮好酥化, 又唔会太厚.入面个奶黄真系有流心嫁.好好食.瑶柱带子菜苗饺 (HK$38)依个菜苗饺味道就冇咩特别.不过胜在馅料够多, 件件都胀卜卜咁.整体来讲, 嚟依度饮茶
依度冇出面D酒楼咁嘈, 仲有纯音乐听下.
HK$38嘅点心选择over 20款.
今次我同朋友叫咗6款点心, 全部都好好食.
海鲜咸水角 (HK$38)
佢个皮系好酥脆, 入面𠮶层就烟烟韧韧咁.
完全唔会话有油膱味或者好油嘅感觉.
D馅料味道啱啱好, 唔会太咸.
金沙脆豆腐 (HK$38)
依个豆腐嘅外皮都系炸到好香脆嘅.
个皮好薄, 入面嘅豆腐好滑.
味道唔会好咸, 但唔系好食到蛋黄味.
带子蒸烧卖 (HK$38)
几特别嘅配搭.
烧卖里面有虾, 虾肉好脆.
猪肉同虾嘅比例啱啱好, 食落唔会太过实的的.
招牌叉烧肠粉 (HK$38)
肠粉就唔算好特别.
但入面嘅叉烧系好食嘅, 肉质偏瘦, 食落唔会觉得好肥腻.
脆皮流沙酥 (HK$38)
味道有惊喜㖞.
个外皮好酥化, 又唔会太厚.
入面个奶黄真系有流心嫁.
好好食.
瑶柱带子菜苗饺 (HK$38)
依个菜苗饺味道就冇咩特别.
不过胜在馅料够多, 件件都胀卜卜咁.
整体来讲, 嚟依度饮茶唔系话好平, 但抵食.
份量正常, 味道都唔错.
我地2个人total叫咗6款点心, HK$160左右埋单.
当中包埋茶芥 HK$28/位同埋加一.
你可能会话茶芥比出面酒楼贵D, 但茶芥包咗一款小食, 同埋佢环境都舒服, 所以我觉得个价钱都合理啦.
之前上网有人推介叉烧酥、红枣糕, 不过今次个menu冇依几款点心.
希望下次同屋企人嚟饮茶嘅时候有得食啦.