2022-02-08
新年本身想约朋友食新年饭,点知就禁咗堂食,唯有约早啲食个「早晚餐」。森户分店有好多间,今次就去咗牛头角分店,都几近地铁站。我地去到已经四点几,睇睇餐牌发现餐厅做紧抗疫优惠,竟然Omakase「户」同「山」堂食同外卖自取第二位都有半价。另外12至6点单点都可以有9折。我地最后都系决定食lunch set,套餐会跟埋面豉汤同茶碗蒸。我地就拣咗一丼饭一寿司拼盘。特上北海丼 ( 吞拿鱼 , 油甘鱼 , 带子 , 海胆 , 牡丹虾 , 三文鱼籽 , 三文鱼 ) 超级丰富嘅海鲜丼,有成八种刺身!呑拿鱼系拖罗位,非常肥美,油脂感十足。海胆新鲜creamy,无腥味。带子都好厚切,够鲜甜!份量好十足,二百蚊唔使都几扺食。寿司拼盘(吞拿鱼腩, 帆立贝, 三文鱼, 油甘鱼, 金线鲷, 池鱼, 真鲷, 甜虾, 葱吞拿鱼腩, 三文鱼籽 ) 拼盘总共有十件寿司,师傅手势都好好,每件都握得好靓。估唔到会有金线鲷同真鲷呢两种鲷鱼,味道好鲜。另外仲有葱呑拿鲜同三文鱼籽都系我最钟意嘅肥美之选。配埋嘅茶碗蒸都好滑,适合清清味蕾。我地另外仲加上几串串烧串烧鸡肾、鸡翼、五花腩串、牛舌烧得好有火口,外面烧得脆口,内里又唔会干身。
配埋嘅茶碗蒸都好滑,适合清清味蕾。
我地另外仲加上几串串烧
串烧鸡肾、鸡翼、五花腩串、牛舌
烧得好有火口,外面烧得脆口,内里又唔会干身。推介牛舌,厚切爽口,牛味浓!
走嘅时候见到18:00后外卖自取都有85折,岩哂附近想食晚餐嘅人,性价比够哂高