2024-03-07
呢间台式小店喺中环同观塘都大受上班族欢迎💼大大份 价钱又平👏🏻今次嚟到湾仔分店 咁啱冇人 环境好阔落✨.📌前菜定食跟配三款前菜 中华沙律爽口开胃🌱小甜薯几香甜🍠黄豆粉蕨饼好结实 得少少黄豆粉香同甜味🙈饭类便当仲有清汤 味道好淡🍲.📌花雕麻油鸡汤面 $92鸡卷唔错 薄薄一层鸡皮包住鸡肉 以为肉质会好实 点知又几嫩滑 鸡味仲好浓香🐔两粒冬菇爽嫩入味🍄汤面份量都几多 用左乌冬 滑捋捋带点弹牙咬口🤍花雕酒另上 加晒入去都唔会好浓 冇苦味 同鲜甜麻油鸡汤好夹🥃另外仲有杞子, 圆肉同姜 暖身又滋补🫚.📌黑糖猪软骨饭 $82两大条猪软骨好有水准‼️炆得好入味 啖啖酱油黑糖香甜🍯软骨位劲爽嫩 用筷子一夹就断🥢瘦肉部分唔会太鞋 连埋脂肪层 三层一啖食 好甘香 充满骨胶原嘅感觉🍖饭底好满 男人都一定够食🧍♂️饭粒饱满有咬口 即使捞匀酱汁同流心温泉蛋都唔会过湿 食落仲更香滑🍚配料仲有解腻酸姜片同白菜仔🥬🫚.📌黄金芋泥球(4粒) $42超推介呢个小食💯金黄香脆外层包裹住绵密香滑芋泥 咬开系流心咸蛋黄酱 咸甜咸甜 好好食🧡.📌肉燥烫青菜 $34用左油麦菜 爽脆香甜🥬肉燥咸甜适中 味道唔错 仲有香口大量炸蒜 但肉质
📌前菜
📌花雕麻油鸡汤面 $92
📌黑糖猪软骨饭 $82
📌黄金芋泥球(4粒) $42
📌肉燥烫青菜 $34
用左油麦菜 爽脆香甜🥬肉燥咸甜适中 味道唔错 仲有香口大量炸蒜 但肉质就偏肥🐽
📌芋圆仙草冻(迷你) +$14 (午市升级组合)
估唔到迷你都咁大碗😻芋圆有八粒 不过芋头, 地瓜, 紫薯三款 味道都唔出 就系甜甜地咁 口感都比较实🍡仙草爽滑甘香 配搭炼奶仙草汁 好食🩶
📌自选$28或以下饮品一杯 +$14 (午市升级组合)
1️⃣珍珠奶茶(冷)
茶香同奶味平衡得唔错 拣左半糖 甜度刚好 珍珠都几多 不过似未熟透 出面淋 但入面就啲硬🧋
2️⃣爱玉凤梨绿茶(冷)
凤梨果香味好出 酸酸甜甜 几清新🍍同绿茶底好夹🍵爱玉有成大半杯 超足料 清爽弹滑💛不过预先整好左 冇得拣甜度 同朋友都觉得偏甜左少少🤏🏻