2020-02-15
约咗朋友晚上在呢头食饭,听闻有间经常都几爆的串烧店,过嚟碰碰运气walk in。由于呢排早放工,我地非常好彩被安排入座,六点到人还不算多,但坐坐下你就知道厉害。我哋见counter有吉位,八卦询问之下原来counter通常一早已被订满(O咀),系「通常」!后来才知原来大家都想看串烧出炉,以及大厨起火即席做宫崎炭火烧鸡听到我地都好想睇叫左N份串烧,全部都烧得好香,即叫即做热辣辣。豚肉卷的豚肉软滑,冇筋又唔硬,包住蔬菜食除咗可以食到蔬菜之余,仲可以食好多而不腻,感觉好啱女生食,掂个明太子豚肉卷D明太子多到咇出嚟唔讲得笑,坚好味!我地encore左两次另一个富士苹果卷又系encore左,幸好同行男生友人唔介意呢个咬落好juicy,少少爽爽甜甜然后块肉都会因为吸收到水果酵素而变得更软滑,到无比。仲有叫左天妇罗冲绳凉瓜大虾卷牛油果豚肉卷、芦笋卷、豆苗卷,多到已经唔太记得不能尽录,又因为实在太好味大家挂住食,好多都未影相已经清左非串烧类我们点了鸡肉丸配黄金蛋、阿波尾鸡翼、咖哩肉酱烤饭团,当然还有宫崎炭火烧鸡虽然无缘坐counter位,当大厨起火做炭烧鸡时,counter位的客人都举机拍摄,我哋从下
非串烧类我们点了鸡肉丸配黄金蛋、阿波尾鸡翼、咖哩肉酱烤饭团,当然还有宫崎炭火烧鸡虽然无缘坐counter位,当大厨起火做炭烧鸡时,counter位的客人都举机拍摄,我哋从下面看过去也见有几秒火光熊熊非常壮观,已经约定下回约多几个朋友一齐再来book定counter位讲下个炭烧鸡,烤得恰到好处,鸡肉依然嫩滑兼juicy,配上椰菜、沾一点柚子胡椒,连同行男性友人都哇哇声大赞师傅好野!师傅做炭火烧鸡时会有一阵好大烟,餐厅经理会贴心地即时开大抽风,如此美食非常有日本屋台feel,气氛无得输,相信大家都唔系好介意呢讲返个鸡肉丸又系几好,除咗鸡肉仲有少少鸡软骨混合当中,吃起来美味之余又有一点点咬口仲有烧鸡翼,我钟~~~意食原来阿波尾烧鸡翼都几大只,仲好多肉烧得好好味,我当时谂紧佢地可唔可以做埋外卖等我可以买一打宵夜接近埋尾碰巧大家都想食D饭,点左个饭团,个饭团上桌时我哋都不约而同觉得细左D,不过原来系正确架(贪心在此不适用)烧饭团上有个咖哩肉酱,混著吃非常滋味(小辣),食一件lam lam利食多件又可能会觉得饱到飞起,所以我哋嘅结论系大家在开场和中场可以大吃特吃串烧及其他菜,尾声时加上一件呢个饭团,人多仲可以叫几个乌冬share,成件事就非常完满、大满足了
明太子紫苏豚肉卷
自家制鸡肉丸配黄金蛋