2021-12-20
系megabox见到间新开法国餐厅 一下子就比佢咁靓嘅装修吸引住决定去试下🤩🤩 见到dinner set 都唔算贵 点知同其他法国餐厅唔同 食物尼到样样份量都几大😮而且服务又好好 性价比都几高😍👍🏼 4 course set dinner menu for two ($788)餐包好软滑 牛油好香Soup 时令汤 当日时令汤系椰菜花汤 第一啖已经食到好香椰菜花味😋 仲加左青苹果 带出味道 饮落清香 做餐汤唔错👏🏼法式洋葱汤洋葱带有焦香味 饮落好香 最特别系汤仲有块法式面包同烧过嘅芝士系面😍 面包吸埋洋葱汤嘅味 配埋咸咸的芝士 层次丰富 好有心思🤤Starter酒香鸡肝酱伴砵酒啫喱我好似系第一次食冷盘鸡肝🤔 食落冇鹅肝咁咸 但仍然好邪恶😈 配脆卜卜嘅面包食几啱啱好 而面层仲有砵酒啫喱 酒味唔重 但同鸡肝好衬😋布拉培芝士伴蕃茄估唔到有咁大份 超多芝士😮 所以蕃茄反而唔系好够😂 不过见到当中有黑蕃茄 出面餐厅好少会有😍 蕃茄带点酸 刚好可以减低芝士嘅漏😋 Main Course好欣赏佢放食物嘅碟都系热嘅 保存到食物嘅温度 等我影完相都仲有热嘅食物🥺慢煮西冷伴薯泥牛排系medium 肉系粉红
餐包好软滑 牛油好香
酒香鸡肝酱伴砵酒啫喱
布拉培芝士伴蕃茄
Main Course
慢煮西冷伴薯泥
牛排系medium 肉系粉红色 用慢煮方法令西冷十分软嫩 又冇筋位 而外面又食到焦熏香味🤤🤤 薯泥一点粒状都冇 又滑又香 超夹😋😋
慢煮猪架配甜酸菠萝沙律
🌟超推介🌟望到个样已经知一定好嫩🤩🥰 咬落去比我想像中仲嫩滑啲 估唔到猪架可以做到咁嫩 相信慢煮方法实好厉害😮😮 配菜甜酸菠萝做法都好新鲜入味 配猪架味道好夹 好欣赏🤤🤤
dessert
法式焦糖布丁
焦糖面用140度烧过 但略为有点厚 同布丁有点分离🤔 而布丁好香配云呢拿雪糕冰火交融好夹😍
朱古力奶冻伴无糖南瓜子脆片
奶冻反而似mousse 朱古力味香浓 略带点黑朱古力的苦 令整体唔会咁漏👍🏼 而佢嘅南瓜子以烘焙方法处理过 食落香脆可口 再洒了可可粉作陪衬 有心思🥰
- -
饮品
其实饮品系包埋 但我地叫左杯白酒($60)share 之后就唔记得左叫...😅😂