2023-07-04
今日去科学园揾旧同事聚旧,佢地推介食呢间高水准中菜馆,餐厅装横几靓,食物选择好多,有多款特色创意菜式,我地试左以下几款💕爆汁乳鸽🐥即叫即炸,一上枱热辣辣,皮脆肉嫩,香口多汁香口明符其实嘅爆汁💕蒜蓉香辣凤爪蒜香味很浓,带点微辣,味道几惹味💕盆栽冰菜🥬摆盘好靓,冰镇冰菜一上台好似茂盛盆栽,非常之翠绿新鲜,入口爽脆多汁,再加上沙律麻酱汁,让人胃口大开💕湘炒笋煲🍲笋好新鲜香脆,份量算足料,调味适中带点甘辣,好惹味💕拉丝啤梨🍐三大粒啤梨造型的点心,多层酥脆,内里清甜软糯,我好喜欢🤩💕沙姜懒人鸡🐔上层系炸子鸡的薄脆鸡皮,下层喺拆晒骨啖啖鸡肉嘅手撕鸡,唔怪之得叫懒人鸡🤣沙姜味几浓郁,份量都几多💕气锅鸡🥣呢个汤好有惊喜,以可爱的茶壶盛载,椰子味超香浓,鸡汤香甜,每饮一啖都好滋润💕盐焗圣子圣子粒粒都非常大只,肥美肉厚,啖啖鲜味爆汁💕烈焰菠萝炒饭🍍一上枱,店员为原只菠萝淋酒点火,火焰菠萝即刻震撼眼球,非常有气氛而且好吸精,内里嘅瑶柱菠萝蛋白炒饭非常足料,炒得够干身,粒粒分明,亦富有蛋香,值得推介💕猫山王榴梿造型可爱逼真,榴梿味非常浓郁,榴梿控实钟意💕柚子花精冻味道清甜,带有淡淡柚子清香,口感弹牙如果冻💕白
💕爆汁乳鸽🐥
💕蒜蓉香辣凤爪
蒜香味很浓,带点微辣,味道几惹味
💕盆栽冰菜🥬
💕湘炒笋煲🍲
笋好新鲜香脆,份量算足料,调味适中带点甘辣,好惹味
💕拉丝啤梨🍐
三大粒啤梨造型的点心,多层酥脆,内里清甜软糯,我好喜欢🤩
💕沙姜懒人鸡🐔
💕气锅鸡🥣
💕盐焗圣子
圣子粒粒都非常大只,肥美肉厚,啖啖鲜味爆汁
💕烈焰菠萝炒饭🍍
💕猫山王榴梿
造型可爱逼真,榴梿味非常浓郁,榴梿控实钟意
💕柚子花精冻
味道清甜,带有淡淡柚子清香,口感弹牙如果冻
💕白桃乌龙
💕桂花乌龙