2021-09-06
是日 Happy Friday🥳,所以就约定同事们一行十几人试吓呢间新开嘅餐厅。本身净系睇个电名以为系Meow Meow Cafe,去到就发现原来系一间走怀旧文青风嘅Cafe~店入面每个角度都唔同类型嘅书籍,悬疑小说、翻译小说同漫画等📚通通有齐,书卷味甚浓~每样家私摆设同样走怀旧风格,睇得出店主花咗唔少心思去搜罗呢一系列嘅特色摆设,而我就份外欣赏部钢琴(有啲似E先生MV入面个部🤣)另外仲有啲植物作点缀,非常值得打卡!而且都见到有两枱客人带埋狗狗嚟,佢哋都乖乖哋陪主人一齐影相,好可爱💕嘢食方面,唔知系因为仲喺试业关系,选择唔算多,而我就拣咗叉烧拉面嚟试吓。由于唔系传统主打拉面嘅餐厅,所以本身冇咩期望。一见到首先系好惊讶其份量之大😱碗面本身都好大,仲有连埋3碟仔前菜+汤+甜品,实在十分抵食。- 前菜 - (唔sure正确菜式名,凭味蕾命名😛• 芝士狮子狗• 牛油炒菇• 芥末菠菜波波头两味不过不失,但令我十分惊喜嘅系芥末菠菜波波。食前唔太知系咩嚟,都有少少惊会中伏😂食落口先发现系菠菜,仲加埋芥末酱,呢个组合已经够晒创新,但系其实系完全冇违和感。芥末冇抢去菠菜嘅味,亦唔攻鼻,所以我觉得作为前菜
- 前菜 - (唔sure正确菜式名,凭味蕾命名😛
• 芝士狮子狗
• 牛油炒菇
• 芥末菠菜波波
头两味不过不失,但令我十分惊喜嘅系芥末菠菜波波。食前唔太知系咩嚟,都有少少惊会中伏😂食落口先发现系菠菜,仲加埋芥末酱,呢个组合已经够晒创新,但系其实系完全冇违和感。芥末冇抢去菠菜嘅味,亦唔攻鼻,所以我觉得作为前菜嚟讲系好出色,值得一试。
- 主菜 -
猪骨浓汤叉烧拉面 $88
叉烧比想像中厚,拉面份量多🍜,不过可能因为我等埋同事上菜一齐食,放耐咗阵所以食落有啲冧,同埋叉烧连埋汤食就有啲咸。
鳗鱼滑蛋便当 $108(同事叫,偷食咗啖😆)
饭唔使多讲,睇图都见到同面一样,份量多。值得一赞嘅系鳗鱼原条上,一啲都冇手软,而且肉肥油香!个汁都啱啱好,唔会太咸/浓,冇抢去鳗鱼原有味道。
烧鲭鱼便当 $88(同事叫,偷食咗啖😆)
正常发挥,冇腥味,都唔错,唯一同事反映系较为多骨。
- 甜品 -
哈蜜瓜🍈都好少会食到酸味,所以好难会有啲咩失准😂纯粹本身以为甜品会系小泡芙或者小蛋糕个啲,冇估到系生果。但食落好清甜,而且饭后果可以去一去食饭嘅饱腻感都唔错。
唯一要弹嘅系可能因为系Open Kitchen关系,场内油烟都几劲💨,开头唔太觉,因为冇实际睇得到嘅油烟喷出嚟。但食食下发现好腌眼,同事就话系油烟所致,搞到不时会流眼水,走𠮶阵亦都发现成身都系油烟味⋯