2024-10-06
好耐无去尖东,揾咗间日式餐厅, 地方宽敞、食物质数唔错,仲要要期间限定西贡名物。我哋点咗:吉列猪扒定食猪扒腌得好松软,肉质乱,吉列脆口,加上佢嘅秘制酸汁令人好开胃,而且唔会觉得油腻、热气,真系想食多几碗饭。在旁边配嘅沙律菜都好日式,除咗蔬菜之外,仲有青椒条同埋洋葱条,感觉好健康👍🏻再配上日式面豉汤。角切刺身茶渍饭有三文鱼、吞拿鱼、带子、三文鱼子、甜蛋、青瓜等等,呢度啲刺身超级新鲜,海鲜味浓,肉质鲜甜、嫩滑,而且份量都唔少,真系喜出望外!如果你嗌茶渍饭,第一个食法系先食鱼生加饭,再点少少山葵,山葵调出刺身嘅鲜甜,带一点刺激。第二种食法系将刺身饭,同埋一啲山葵加入碗中,再倒入茶渍,豉油和葱,呢个食法你会食到茶渍加豉油加葱令到味道层次提升几倍之后你就随意自己钟意嘅方法食。佢真系好细心咁教你令到你有多种选择、体验。两款零食都有一个酸酸甜甜嘅前菜,好吸引好开胃,一个系腌萝卜,另一个系叶牛蒡,腌牛蒡通常喺日式餐厅先会有。炸鱿鱼圈松脆嘅外皮内,系嫰嫰弹牙嘅鱿鱼圈,加上沙律酱,非常美味。呢度好多特色和风甜点,我哋点咗一个镰仓红叶茶屋特制白肉馅蜜。个绿茶蕨饼超浓郁绿茶味,绿茶烘不能错失!口感软绵🥰白肉加
我哋点咗:
吉列猪扒定食
再配上日式面豉汤。
角切刺身茶渍饭
之后你就随意自己钟意嘅方法食。
佢真系好细心咁教你令到你有多种选择、体验。
炸鱿鱼圈
松脆嘅外皮内,系嫰嫰弹牙嘅鱿鱼圈,加上沙律酱,非常美味。
个绿茶蕨饼超浓郁绿茶味,绿茶烘不能错失!口感软绵🥰
白肉加上甜甜嘅红豆蓉和黑糖浆,令味道平淡嘅白肉充满着红豆嘅甜蜜,和黑糖嘅香,おいしい😋
仲有四四方方半透明𠮶粒好似大菜糕,加上黑糖浆,非常美味!
旁边𠮶粒士多啤梨好清甜,最不能不提嘅就系𠮶粒怀旧油句和风嘅红色车厘子,如果少咗佢嘅点缀真系会失色不少。
下次可以同朋友再嚟过😊