依日day off同呀妈去荃湾行街街,顺便食个晏。呀妈之前话想食马拉菜🇲🇾,我记得圣诞行过荃新天地见到有个成两层楼嘅广告系虾面店XD,𠮶时已经bookmark咗。由于无食到早餐,我哋就准备大擦一餐😋。我哋两点到去到,餐厅多多地人,可能都叫做系lunch水尾,但咁啱侍应得返收银𠮶位,变咗佢一脚踢。不过佢落单都好清晰好快手,仲劲清楚咁讲每样食物加配系加几钱👍。Lunch套餐包咗一碗面(比净叫一碗面嘅份量细少少)、一样小食同一杯饮品;另外每样额外嗌嘅小食加$16。餐厅仲有一个全日优惠餐牌,都好鬼抵。每样食物都唔使原价叫,变相嗌下嗌下就嗌到成枱嘢🙈。辣味虾汤底:L1虾肉肉片面($68),🦐虾汤底真系好浓虾味,好香,估计应该用咗好多虾壳煲;而食落又唔会重口味㖞,唔错。不过话明系辣味虾汤,我预计会辣啲🌶,如果钟意食辣嘅就可能会觉得争少少。虾肉系片开一半咁上,而肉片系腩肉,份量都唔少。面底我就拣咗掺掺,即系米粉加油面。咖哩喇沙汤底:L5海鲜面($78),呢碗系呀妈嗌的,我试咗啖个汤都几浓几香,唔辣的,但🥥椰味可以重啲。另外,我认为呢碗搭配净米粉比起掺掺会更好食,因为更索汤。海鲜配料有一只虾、一只青口

辣味虾汤虾肉肉片面

咖哩喇沙汤海鲜面

咖哩喇沙汤底:L5海鲜面($78),呢碗系呀妈嗌的,我试咗啖个汤都几浓几香,唔辣的,但🥥椰味可以重啲。另外,我认为呢碗搭配净米粉比起掺掺会更好食,因为更索汤。海鲜配料有一只虾、一只青口、鱿鱼同蟹柳,正正常常啦,但最后样料其实可免😅。
白胡椒肉骨油条

白胡椒肉骨油条(细份)($42),依样系全日小食优惠,佢同平日嘅肉骨茶唔同,首先唔系深色,第二系无乜药材味。我觉得味道几唔错,啱我口味(利申返我食得咸),个汤配埋啲排骨好啱送饭。随汤奉送嘅油炸鬼系切粒上的,但比较硬,非常一般,不过佢只系配角啦😜。

跟午餐嘅小食我哋total要咗四样,哈哈,好痴线,但好彩都食得哂。A.马来沙爹鸡髀肉串(两串):呢个同我想像中有啲分别,其实即系同普通鸡串无异。不过我欣赏佢个沙嗲酱,好惹味好多花生粒🥜。

C.五香脆炸豆腐豆卜(细):虽然系细,但份量其实都唔少,每样都好多粒,但外皮有少少干,点酱食会好啲。
脆香鱼皮

D.脆香鱼皮:我以为得几片,点知系成大碟,鱼皮好大嚿,15cm都有!!!食落好脆👍。
虾面店特制亚参脆多士

H.虾面店特制亚参脆多士:多士有三块,薄薄地其实几好,因为系小食嘛。亚参似果酱啲friend,酸酸地,几开胃,不过唔似甜品哈🤣。
摩摩喳喳

真正嘅甜品方面,我哋要咗摩摩喳喳(+$18),即系渣渣啦,用铁碗仔上,几得意。味道唔太甜,都几好,用咗好多料,包括蕃薯🍠、芋头、香蕉🍌、紫薯等,所以颜色系紫紫的💜。

最后就系饮品,我哋都转咗特饮(+$10),分别系冰糖柠檬薏米水同青柠梳打,前者清清地ok,后者除咗青柠外,仲用上柑橘仔,所以特别香。
总括嚟讲,呢餐真系饱到上心口,哈哈,一次过食咗各式各样嘅马来西亚食品,有啲平日真系比较少食到,味道亦都唔错。餐厅最好嘅地方系有好多小食提供,而且每份细细哋,就算两个人都可以嗌多几种试下👍,价钱整体嚟讲我觉得好相宜(午市仲要免加一啊)。环境正正常常,二人枱就未必放得哂啲食物,装修有啲窗框咁,马拉特色?最后,行去收银处埋单时见到餐厅原来系咁撑香港人💛🇭🇰。
2020-01-15