2021-10-25
泰国菜一直都系香港人热爱嘅菜式,包括我在内,所以今日喺旺角行完又揾泰国菜食,做好安心出行同埋量体温就入咗去泰厨准备开餐!见佢哋餐厅出边有个专业嘅烧烤炉,于是就叫咗串烧沙嗲猪&鸡、泰式香茅鸡翼,烧烤嘅功力十足,肉串嘅外层烧至轻微焦香,肉质爽肉汁多,沙嗲汁味道浓郁而且带辣,食落口更加醒神开胃!之所以话性价比高就系因为佢哋每日都会有优惠小菜,星期三我哋去𠮶日就系泰式猪手(例牌)。例牌嘅份量已经好大份,猪手炆得好腍身而且好入味,如果用嚟送饭就一流,而且佢会配埋酸菜同埋鸡蛋,用嚟配搭猪手都相当之唔错!主食就叫咗个泰式炒金边粉,做法好正宗,要有嘅配菜都有齐,金边粉嘅硬度适中, 而甜酸味道亦调配得啱啱好,重点就系佢仲会有好多只大虾,细心留意埋已经挑走咗虾肠,做法十分赞!嚟到一定要叫番杯椰汁冰,店员介绍佢哋用椰糖去调配椰汁冰,做法更加健康。而椰汁冰椰味浓郁,重点系底部佢哋加咗椰汁糕,拎椰味唔会咁易被冰沟淡,而且饮落口嘅时候口感会更加丰富,超赞!食满$200仲可以加$1去叫四款小菜嘅其中一款,而我哋就拣咗泰式椰汁糕,同样椰汁糕椰味浓郁,而且配搭埋粟米同埋西米,浓郁中带一点小清新,口感亦相对丰富,超级抵食
食满$200仲可以加$1去叫四款小菜嘅其中一款,而我哋就拣咗泰式椰汁糕,同样椰汁糕椰味浓郁,而且配搭埋粟米同埋西米,浓郁中带一点小清新,口感亦相对丰富,超级抵食!