2021-03-28
元朗一向美食多,火锅店亦唔少,今次行过比呢间吸引住,皆因装修设计好有心思,估唔到食物都有惊喜!值得回头之选。环境设计都几有特色,符合返冰室主题,有好多怀旧嘢,颜色以绿色为主,就有啲好似学校嘅感觉,都坐得好舒服。餐牌唔止火锅,仲有鸡煲可以食,不过今日我哋就食火锅,而佢亦有普通茶餐厅嘅食物。 胡椒猪肚鲜鸡锅(半只) $138近来食火锅多咗食啲滋补嘅汤底,可能随着年纪大啦,都要补下身🤣拣咗呢款胡椒猪肚拼鲜鸡嘅汤底,有惊喜,因为十分足料!虽然系半只鸡,但系好似食极都食唔完咁,鸡件都带有胡椒猪肚嘅香味,亦都有好多猪肚,件件都大大件,汤头雪白色,皆因都熬左8小时!推介呢款汤底,老少咸宜。美国雪花肥牛(小) $108 高质牛肉, $108有咁大盆,可以见到雪花嘅纹路分布非常之平均,每件都大少少嘅肥肉,配上胡椒猪肚鲜鸡汤底,猪、鸡、牛三者合并,够哂血气!芝士手打牛肉丸及手打流心咸蛋猪肉丸(各半份四粒) 各$28好欣赏呢度嘅丸类可以半份咁嗌,唔使下下食咁多粒,又可以试多啲唔同嘅款式,拣咗两款都有馅料嘅丸,芝士手打牛肉丸咬口唔错,芝士如果多啲就更好,而手打流心咸蛋猪肉丸,以为酿左咸蛋会好咸?又唔会㖞,比例
餐牌
胡椒猪肚鲜鸡锅(半只) $138
胡椒猪肚鲜鸡锅(半只)
美国雪花肥牛(小) $108
美国雪花肥牛(小)
芝士手打牛肉丸及手打流心咸蛋猪肉丸(各半份四粒) 各$28
芝士手打牛肉丸及手打流心咸蛋猪肉丸
芝士手打牛肉丸及手打流心咸蛋猪肉丸
好欣赏呢度嘅丸类可以半份咁嗌,唔使下下食咁多粒,又可以试多啲唔同嘅款式,拣咗两款都有馅料嘅丸,芝士手打牛肉丸咬口唔错,芝士如果多啲就更好,而手打流心咸蛋猪肉丸,以为酿左咸蛋会好咸?又唔会㖞,比例啱啱好。
松叶蟹柳(半份) $26
松叶蟹柳就正正常常,记得连住个汤羹去煮,如果唔系好易散晒。
珊瑚蚌(半份) $50
珊瑚蚌(半份)
我自己打边炉啊好钟意嗌爽口嘅海鲜,珊瑚蚌就系好好嘅选择,呢度价钱唔贵, $50就可以食到半份珊瑚蚌,弹牙爽口,必点。
野菌什菇篮 $58
野菌什菇篮
菜类方面就嗌左呢个野菌什菇篮,有海鲜菇、鸡髀菇同金针菇,配胡椒猪肚汤底好夹。
总括而言,性价比高嘅火锅店,最钟意佢可以半份咁样嗌,价钱合理之余又可以食多啲唔同嘅款式,下次再嚟嘅话想试吓佢嘅鸡煲,同样价钱都非常合理。