2024-01-03
🌼民丰粉面行🌼老字号民丰位于荃湾街市街,基本上去亲都一定有客买紧嘢,呢度嘅装修比较旧式,一览无遗,有好多姐姐包紧水饺,有啲又煎紧饺子,好忙碌咁😆,佢哋都有好多唔同款式嘅嘢食卖,其中手包💚宁波汤圆💚就系呢度嘅镇店之宝,我就买咗几款唔同嘅小食💚韭菜猪肉饼 $15 :呢一款系其中必食嘅韭菜饼,大概有手掌咁大块😍,食落都系热辣辣,馅料丰富,里面有超多韭菜同猪肉🤤🤤,煎起上嚟外层皮唔算厚,里面嘅馅料味道啱啱好,唔会过咸,都有少少肉汁,一定要趁热食,撞啱佢啱啱煎起就一流👍🏻👍🏻💚糯米糍 $6 :其中一款必食嘅小食就系爆馅糯米糍,分别有芝麻,红豆同埋花生,每款叫咗两件,性价比极高👍🏻,里面嘅馅相当丰富,咬开一淡满泻咁制,味道都相当出色😋,嚟到一定要买番件试下😌💚鸳鸯汤圆 $32 :另外一款自家制汤圆,分别有麻蓉,豆沙,花生同埋菜肉味道,$32大概有25粒到,我就帖咗鸳鸯汤圆,返到即刻煮咗嚟食,食落系流沙汤圆,麻蓉味相当香浓,而花生味带有粒粒,皮都几烟靭,可能系每一到嘅汤圆都会有分别,呢度嘅比较细粒,煮过后size都冇乜点变,所以就见仁见智啦💚上海菜肉水饺 (小) $35 :最后买咗佢哋嘅水饺试吓,有
💚上海菜肉水饺 (小) $35 :最后买咗佢哋嘅水饺试吓,有分15只同埋30只装,云吞同水饺都有唔同味,价钱都非常实惠,每一件水饺都会沾上生粉,避免黐住,所以煮开咗之后都系粒粒分明😍,味道方面都唔会过咸,有肉同埋菜嘅馅料熟咗之后都非常惹味,同埋够晒足料,不过皮比较厚,都系啲折位厚粉,但整体都唔错👏🏻👏🏻