2023-08-07 685 浏览
今日突然谂起咸豆浆,几个月前喺铜锣湾一间豆浆舖食过(饮过)嘅咸豆浆。一直揾一直揾,终于俾我揾到喺深水埗呢间开张大半年,设有分店嘅《君户》。店舖环境带点旧时情怀,卫生程度以小店仔嚟讲算唔错。食物方面,嗌咗:一碗咸豆浆+五只锅贴+菜肉云吞猪扒面+一个粢饭。两个人食,满足到不得了!!讲吓咁多款食物先(成份/材料只根据我只眼同味蕾判断,利申冇问过店员😂)🩵咸豆浆:无糖豆浆+虾毛仔+菜圃+葱花+麻油+油炸鬼✅绝对唔会过咸(之前食过铜锣湾𠮶间,咸到不得了( ・᷄ὢ・᷅ ))✅系一种温暖嘅感动🩵锅贴:有肉有菜🤷🏻‍♀️冇咩特别,皮比较厚但可接受🩵菜肉云吞猪扒面:上海面+咸酸菜+菜肉云吞+炸猪扒另上+葱花✅份量足!可以分到2-3碗饭碗,菜肉云吞,有三只,仲要系大大只✅汤底冇味精✅炸猪扒肉质掂!同沙嗲王白咖喱猪扒饭嘅猪扒接近🩵粢饭:糯米+油炸鬼+肉松+咸酸菜✅大份✅热辣辣,即叫即包❎配菜种类比较少,咸酸菜唔够味服务态度:店员主要系中年/年长嘅女性,态度良好✅下次再食,会食过返寻味嘅系…..💥咸豆浆!💥面食!想新尝试嘅系…..💥炸馒头!💥菜饭!
店舖环境带点旧时情怀,卫生程度以小店仔嚟讲算唔错。

🩵咸豆浆:无糖豆浆+虾毛仔+菜圃+葱花+麻油+油炸鬼
✅系一种温暖嘅感动

🩵锅贴:有肉有菜
🤷🏻‍♀️冇咩特别,皮比较厚但可接受

✅汤底冇味精
✅炸猪扒肉质掂!同沙嗲王白咖喱猪扒饭嘅猪扒接近

🩵粢饭:糯米+油炸鬼+肉松+咸酸菜
✅大份
✅热辣辣,即叫即包
❎配菜种类比较少,咸酸菜唔够味

服务态度:店员主要系中年/年长嘅女性,态度良好✅

下次再食,会食过返寻味嘅系…..
💥咸豆浆!💥面食!
想新尝试嘅系…..
💥炸馒头!💥菜饭!