2023-11-21 44 浏览
自从围方开咗,自己都多咗嚟大围呢边揾嘢食,发现大围其实有好多小店都好值得大家试吓。大围的「河内越式料理」,小店的外观虽然不起眼,但离远已经见到有人排紧队。首推的极品牛三宝河粉,汤底浓厚,有牛的甜味,有牛丸、牛肉和牛𦟌三款汤料。河粉唔会煮得太烂,吸收咗牛肉嘅汤底,食越南河必食。河内越式三宝饭,有扎肉、香煎鸡翼和香茅猪扒,份量够,猪扒同鸡翼煎得够香脆。软壳蟹米纸卷则相对清新,加左蟹肉同软壳蟹,软壳蟹的香脆同生菜、萝卜丝的清新配合,即刻解左主食的腻感。越式生菜包,必食!碎肉配合左香料去炒,甜甜辣辣咁,以生菜包裹,每一口都是清新可口的惊喜。主食有跟餐饮品的,我哋各自叫了一杯杞子龙眼茶同越南咖啡饮。微甜的味道中混合著杞子和龙眼的风味,解渴又开胃;而 热越南滴漏咖啡则散发著浓郁的咖啡香气,为整餐增添了一份浓厚的风情。这家小巧的店不仅价格亲民,更以大份量的美食吸引著食客,真系抵食!