2023-03-05
前排去红磡,见到有间新开嘅酸菜鱼外卖铺,都有颇多人帮衬,就买外卖翻屋企食。如果住红磡嘅街坊想买外卖,可以电话落单先,再亲身去铺头拎外卖。1.金汤酸菜鱼 - 大份佢个酸菜鱼嘅性价比都几高,有分金汤(酸辣)同浓汤(不辣),今次个汤底我就简咗个金汤,辣度都唔算好辣,辣同酸嘅味道都平衡得几好,又唔会好油。鱼嘅份量都几多,最重要系无骨,同埋都几嫩滑;配料嘅份量都几多下,有豆卜、薯粉、芽菜等,配料都索到汤嘅味道。2.凉拌金钱肚金钱肚嘅份量都几多,仲要好入味,平时食金钱肚好惊会好韧,但系呢间铺嘅金钱肚炆到爽脆弹牙;金钱肚下嘅芽菜都索哂酱汁嘅味道,好岩捞饭食。3.酸辣粉我觉得佢嘅酸菜鱼比酸辣粉更出色,可能因为我翻屋企嘅时间太长,搞到浸淋咗啲薯粉。不过值得一赞嘅系佢嘅份量好多,仲要有好多配料,啲薯粉都几入味。
1.金汤酸菜鱼 - 大份
2.凉拌金钱肚