2024-02-04 76 浏览
今次探访高街,我发现咗一间马来西亚美食店——巴刹鸡饭,性价比惊人,吸引我一试佢哋嘅招牌美食。**巴刹鸡捞面**:呢个菜式绝对系黎到必食嘅选择。爽脆嘅鸡皮配上嫩滑嘅鸡肉,每一啖都系满足感。特别系转鸡髀,啖啖肉嘅享受真系无得顶。捞面份量足,猪油香气扑鼻,即使少咗啲酱油,味道仍然足够浓郁,绝对值得一试。**炭烧沙嗲(6串)**:可以选择猪、牛、鸡,不过可惜𠮶日牛肉卖晒,我就拣咗猪肉。用炭火烧嘅方式令沙嗲更加香口,炭香味道特别突出,肉质嫩滑,真系令人回味无穷。**山打根皮蛋饺/酥炸皮蛋饺**:听过唔少推介,特别叫咗两款嚟试。两者各有千秋,酥炸嘅外皮香脆可口,而汤饺入口即溶,皮蛋嘅味道更加突出,肉馅鲜美,皮薄馅多,每一啖都系满足。**罗汉果龙眼冬瓜茶**:通常只有冻饮,不过今次运气好,刚煲好嘅热饮版同样提供。罗汉果嘅味道浓郁,喝后喉咙感觉特别舒畅,无论热天或冻天,都系解渴又养生嘅好选择。**丹南咖啡**:烘焙香味扑鼻,咖啡醇厚而香浓,甜度恰到好处,每一啖都令人难以忘怀,绝对系咖啡爱好者嘅必试之选。