2022-08-05
呢一间店舖系可以选择厨师发办/单点都可以,而我同朋友都拣咗性价比较高嘅厨师发办🤩我地分别云、翔呢两个厨师发办,主要寿司件数同刺身嘅分别云 KUMO一开始先上4点刺身分别系水墨鱼、象拔蚌、鲛鲽鱼及大拖罗,店员建议由右开始食起-水墨鱼滑溜偏爽口,水墨鱼嘅吸管系极爽脆!食得过瘾😆 -象拔蚌超级鲜!有种海水味但一啲都唔会腥 超正!配搭埋柠檬 鲜味更出,口感好爽口🥰-卷起嘅鲛鲽鱼里面包住鲛鲽鱼嘅边,火炙过鲛鲽鱼边令清淡嘅味道更有特色-大拖罗 入口即化 油腻分布好靓 满满油香☺️食完刺身就开始寿司嘅环节-白虾寿司 满满嘅白虾味道新鲜又清甜-石元贝寿司 新鲜又爽口-深海雪鱼寿司雪鱼好肥厚同满满油香 🤤-沙甸鱼寿司上面葱同姜引出沙甸鱼嘅鲜味 赞👍🏼-赤绿寿司好淋身,表面烧过好香口-北海道海胆海胆好creamy 浓郁,紫菜超脆口-吞拿鱼拖表面烧过带出鱼油嘅香味,入口即溶🥰翔 SHO-牡丹虾寿司非常肥美厚肉,食落去肉质爽滑-水八爪鱼+吸管水八爪鱼爽口弹牙,肉质软嫩,水八爪鱼嘅吸管吸管非常爽弹!-伊左鱼寿司肉质弹牙, 食落去比较清爽,味道鲜甜-火炙金目鲷鱼 肥美, 火炙后焦香带出鱼油香味-酱油渍吞拿鱼 冇吞拿
云 KUMO
-水墨鱼滑溜偏爽口,水墨鱼嘅吸管系极爽脆!食得过瘾😆
-大拖罗 入口即化 油腻分布好靓 满满油香☺️
雪鱼好肥厚同满满油香 🤤
-沙甸鱼寿司
上面葱同姜引出沙甸鱼嘅鲜味 赞👍🏼
-赤绿寿司
好淋身,表面烧过好香口
-北海道海胆
海胆好creamy 浓郁,紫菜超脆口
-吞拿鱼拖
表面烧过带出鱼油嘅香味,入口即溶🥰
翔 SHO
-牡丹虾寿司
非常肥美厚肉,食落去肉质爽滑
-水八爪鱼+吸管
水八爪鱼爽口弹牙,肉质软嫩,水八爪鱼嘅吸管吸管非常爽弹!
-伊左鱼寿司
肉质弹牙, 食落去比较清爽,味道鲜甜
-火炙金目鲷鱼
肥美, 火炙后焦香带出鱼油香味
-酱油渍吞拿鱼
冇吞拿鱼独有腥味, 酱油带出少少咸香而保留吞拿鱼鲜味, 食落去软绵绵加上油香口, 可以讲系入口即溶
-北海道海胆
浓厚甘甜, 味道鲜美浓郁, 入口即溶
-鲛鲽鱼
鱼质紧致, 非常爽口
-沙甸鱼
鲜甜, 口感清爽不腻
-火炙吞拿鱼面颊
面颊肉质比其他部位爽口有弹性, 火炙令吞拿鱼鱼鲜味更浓更香口,但唔会有腥味👍🏼
最后汤同手卷两个餐都系一样,面豉汤味道清甜、一大条吞拿鱼手卷,除咗表头一大旧嘅吞拿鱼,里面亦好足料!饭同吞拿鱼嘅比例各一半,味道超赞!