2019-09-23
放工约左朋友系荃湾食晚餐,黎过荃湾都知荃湾系好多好野食,谂紧食咩之际,见到夏面馆做紧$20任食甜品放题,甜品控既我就俾任食甜品吸引左!嫩鸡煨面 ($55)可能受朋友既影响,宜家去衬上海餐厅都会叫嫩鸡煨面,夏面馆既嫩鸡煨面的确高质既,首先要讲佢真系超级大碗先啦,一个人应该食唔哂。另外,汤底系好香浓既鸡汤,啲鸡又真系好嫩,一啲都唔‘鞋’,而且又有好多菜,感觉上好清,唔似上海菜比人油腻既感觉。😂😂鲜肉小笼包 ($38)小笼包又系无得输既,真系做到皮薄涵靓。皮薄之余,个肉仲好鲜好juicy, 同埋小笼包入面既汁多到,一咬就爆哂啲汁出黎🤤🤤 加埋个醋同姜丝真系无得输!之前上网睇到人地教点食小笼包,下次要试下先。干扁四季豆($55)四季豆都系卖飞佛,我钟意食上海餐厅既干扁四季豆,原因系通常都食到镬气😂 呢度既四季豆加左虾米好有咸香,好味到可以捞饭食!鸡丝粉皮 ($52)个鸡丝粉皮都好好食,啲鸡丝都系好幼嫩,加埋芝麻酱捞埋黎食,好好味!甜品放题 ($20)只要人均消费满$120,就可以用$20 试到甜品放题。甜品放题有9种甜品拣,我就试哂呢9款,大🈵足!夏味熏蛋、南瓜饼、擂沙汤圆、猫山王榴连高力、高
嫩鸡煨面 ($55)
鲜肉小笼包 ($38)
之前上网睇到人地教点食小笼包,下次要试下先。
干扁四季豆($55)
鸡丝粉皮 ($52)
甜品放题 ($20)
夏味熏蛋、南瓜饼、擂沙汤圆、猫山王榴连高力、高力豆沙、桂花拉糕、姜茶汤圆、豆沙锅饼、酒酿丸子。
咁多款甜品,我最钟意夏味熏蛋,做到半熟之余又流心!另外猫山王榴梿高力,一切开就有好香嘅榴梿味飘出嚟,榴梿味齿颊留香!我都好欣赏𠮶个雷沙汤丸,个汤圆系流心㗎,好正!