2017-05-22 285 浏览
想喺屋企附近食日本料理系谂都唔驶谂,要食就要专登出到去旺区食,最近我嘅好朋友屋企附近发现左一间日本餐厅,谂都唔谂就约我今晚去试试菜!一入到去,成间店有别外面嘅日本餐厅,装修简约但充满家庭feel,气氛亦非常之warm.店员好有礼貌咁带我地入座,当晚都几爆。但都算坐得舒服!做完嘢又饿又攰,睇下餐牌,唔谂喇!点左个二人套餐澳洲M5和牛二人前冲绳海葡萄澳洲有机菜沙律前𠮶排去左冲绳旅行先第一次食过海葡萄,香港食都系第一次,味道咸咸地,粒粒几爽脆,连埋有机菜沙律一齐食相当可口,加埋醋汁,愈食愈开胃刺身拼盘拼盘有六款刺身,其中一款系爱尔兰养殖场的有机三文鱼,非常新鲜,几特别!另外仲有活北寄贝、油甘鱼、剑鱼,象拔蚌、希灵鱼、每款刺身都肥美又鲜甜,尤其系有机三文鱼,质素都好高,色泽鲜色之余味道又鲜甜至极又有阵阵咁甘香,又唔滞。希灵鱼做法带有少少嘅日本姜味,无咩腥味,吃起来好爽脆。活北寄贝和象拔蚌都非常新鲜,愈食愈鲜甜,唔点酱料食都够哂正!网烧澳洲M5和牛肉眼-8安士用澳洲的五星A5和牛加上网烧做法,汁烧加埋黑胡椒煮法令和牛好入味,中间的肉仍带少许嫩粉色,入口有咬劲,牛肉味浓郁带香,加少少沾蛋黄酱一齐吃

冲绳海葡萄澳洲有机菜沙律

刺身拼盘

网烧澳洲M5和牛肉眼-8安士
用澳洲的五星A5和牛加上网烧做法,汁烧加埋黑胡椒煮法令和牛好入味,中间的肉仍带少许嫩粉色,入口有咬劲,牛肉味浓郁带香,加少少沾蛋黄酱一齐吃中和咸味,正!

烧芝士年糕
真正嘅日本入口的元祖年糕,比起食开嘅更软熟,入口软绵绵,有啲绵花糖feel,中间夹住嘅芝士其实系北海道牛乳,所以除左有芝士味之外,仲有牛奶香味,咬一口后再点砂糖吃,味道相当可口,甜甜地又唔滞。

烧鲜鲭鱼
大大条嘅鲭鱼,皮脆又可口,鱼肉弹牙,鲜鱼味十足,烧得刚好,点少少柠檬汁,萝卜蓉一齐放入口酸酸地之中又有口感,美味!

汁烧白鸽
白鸽从意大利入口,烧十五分钟左右,味道跟同出面食开嘅乳鸽差唔多,但用汁烧嘅煮法几特别,肉质弹牙软熟,惊喜!

活白海胆 & 活黄海胆
活白海胆和活黄海胆,确实第一次吃,即开即食鲜甜到晕,白海胆亦相当稀有,吃起来出奇地好清新好自然,黄海胆味道鲜甜中带甘味,平时嘅日本餐厅根本好少机会食到,真系抵赞!

整体嚟讲,餐厅用嘅食材都相当新鲜高质素,呢点真系抵赞!而且佢不时揾啲新食材返货,而当中亦从来没吃过的。坚持用新鲜高质食材令客人记得好多旧客特登带朋友过嚟食,厨师相当用心,服务又好,的确物超所值,味道一流之余又有诚意,呢点又系好难得!真心欣赏!