2023-05-29
今日同朋友去试左呢间日式串烧小店,去到隔离枱系日本人,心谂日本人都离食水准应该有番咁上下,果然唔错牛油果软壳蟹沙律份量都几多最顶已经有大大只原只软壳蟹,软壳蟹食得出系即叫即炸,上枱时仲热keep到外脆内软,沙律主要有牛油果同生菜都新鲜,而sauce就酸酸甜甜咁好开胃~吉列四元豚呢款四元豚好似比较少见,原来系离自北海道由日本四个最top嘅猪种混种而成,肉同肥膏嘅ratio岩岩好食落唔会觉得好heavy,肉质软无overcook,炸左都仍然好juicy👍🏻 店员仲突登叫我地食埋啲椰菜丝,都系日本空评番离,系甜啲明太子烧饭团饭团烧到表面好似饭焦咁少少脆口,味道比较重酱油味轻轻带点明太子味,overall都几惹味芝士年糕必食芝士年糕,食落口感烟烟靱靱,出面有啲系会拎去炸搞到劲油但呢个完全唔会,而中间夹住超浓流心芝士好creamy串烧试左帆立贝串同埋日本年糕,帆立贝性价比都几高有两大粒,应该系用酱油烧都几入味,而日本年粒相对芝士年糕就再靱啲同埋会浓啲年糕本身嘅米味焦糖烧菠萝呢款焦糖烧菠萝有惊喜!烧到热辣辣咁上枱,菠萝面真系有层薄薄嘅脆焦糖,岩岩好balance番酸酸地嘅菠萝,食落啖啖都咁juic
牛油果软壳蟹沙律
吉列四元豚
明太子烧饭团
芝士年糕
焦糖烧菠萝
呢款焦糖烧菠萝有惊喜!烧到热辣辣咁上枱,菠萝面真系有层薄薄嘅脆焦糖,岩岩好balance番酸酸地嘅菠萝,食落啖啖都咁juicy,当甜品一流👍🏻
估唔到苹果味几fresh,饮落唔会好似啲人工糖水咁得个甜字,夏天饮透心凉