2022-06-01
和同事在中环四围探新店,呢间在摆花街,招牌细细,隐藏在板长之中,唔细心留意真系几难揾到。行上一条窄长楼梯,终于到餐厅。环境有一种和式怀旧小店感觉,入门L小型日式吧枱,旁边四张双人枱,角落一张开放式4人厢位。整间餐厅可容纳不足二十人。午市定食可选择的种类不多,我拣了汁烧豚肉饭定食($158),同事拣和牛饭定食($198)。定食分开上,不是一盆集体上,有omakase 感觉,增加高级感。先上前菜(萝卜➕牛蒡渍)和沙律菜,味道不错。之后足料热辣辣面豉汤,水准之上,唔会死咸。主菜汁烧豚肉饭,豚肉用火枪烧微焦上,味道香口唔油腻,但美中不足的是碟底放了沙律酱(我唔食),味道打了折扣。同事和牛饭他说好食,饭和肉份量可能对大食客会偏少,但我觉得刚好。之后仲有刚蒸好热辣辣茶碗蒸,足料又滑。当我哋以为呢餐已经完嘅时候,原来仲有个牛奶布甸,因为我对牛奶有敏感,所以叫佢打包回公司俾同事食,佢哋都好乐意接受。同事食呢个牛奶布甸,佢话好滑好好食,好重奶味。计埋加一,同事$220,我$170,中环来讲属于正常lunch 价,但性价比真系高,质素同埋服务都好,值得推介。