2021-11-12
一向都知天后好多嘢食,今日嚟到清风街火五越式牛肉粉专门店,因为系OpenRice见佢价钱相宜,一于嚟试一试。大概七点左右入座,好彩一早打嚟预约,因为已经全场坐满客人。呢到环境光猛,坐得舒适。每张枱上面放置左佢哋秘制嘅酱汁,有越北是拉差酱,河内沙嗲XO酱同埋越式海鲜酱,好吸引。呢度用半自助形式,可以自己去斟水。我同朋友各点左一个粉面,店员随即每人派咗啲芽菜同香叶,而每张枱都有辣椒,适合唔同人嘅口味。手作扎肉米纸卷 4件 $32由于想食得健康啲,特登拣咗个清淡啲嘅米纸卷,扎肉好食,而且可以食多啲蔬菜,推介。意大利黑醋汁蒜蓉牛油鸡翼(5件)$38呢个鸡翼非常有惊喜,冇谂过外皮可以揸得咁香脆,牛油味同蒜蓉味加埋非常香口,入边鸡肉仍然保留嫩滑多汁,食唔停口。冻柠茶$16 荔枝红茶 $19本身谂住联点一个饮品,冇谂过荔枝红茶竟然有果肉,入口淡淡荔枝香,唔会太甜之余仲有大大粒果肉咬,下次会再饮。火五生牛肉粉 $42朋友食嘅生牛肉粉,呢个价钱冇谂过份量咁多,连生牛肉嘅份量都好多,汤底香浓,生牛肉嫩滑而且冇筋,再重口味啲嘅朋友可以自己加啲酱汁,好抵食。越式老火花胶鸡汤河$56本身想食鱼翅𠮶款汤河,但系今
手作扎肉米纸卷 4件 $32
意大利黑醋汁蒜蓉牛油鸡翼(5件)$38
冻柠茶$16 荔枝红茶 $19
火五生牛肉粉 $42
越式老火花胶鸡汤河$56
本身想食鱼翅𠮶款汤河,但系今日已经卖晒,所以嗌左花胶鸡汤,估唔到都有四五旧花胶,认为足料而且花胶一啲都唔声,有少少妈妈煲花胶汤嘅感觉,鸡肉入口滑,而且大大嚿,呢个价钱真系唔知点样做到,唔怪得知咁多人嚟食。
同朋友两个人乱嗌,每人都只系$100 ,非常抵食啊,而且坐得舒服,店员完全冇赶我哋走,绝对要再嚟!