2020-12-17
近十年八年都系几间太平馆嘅常客。而我同老公就偏爱到中环店,除咗比较就脚外,也比较喜欢这分店嘅间局,比较舒适。员工方面:佢地偏好聘请大叔们,亦系佢地特色。好多时就听人讲佢地无乜礼貌,但其实佢地倾起上嚟好nice㗎,只系佢地真系无高级餐厅嘅服务礼仪,真系大叔性格,当然经理们会好啲啦~食方面:平时都系食晚餐多,上个月偶意食到佢个下午茶,真心好食又抵食。今次系特登就到啱啱2:30再去食下午茶。当然我无试混佢所有菜色,同时因为上次佢个其貌不扬嘅焗猪扒饭吸引再番兜都无试新嘢。今次都系叫4款下午茶组合,我就拣西多士同焗猪扒意,而老公就焗猪扒饭同焗猪扒意🤪🐷先讲佢个汁,唔好见佢咁深色,佢唔系一般现成茄酱汁,唔浓唔淡捞饭捞意粉味道适中。猪扒系吉列猪扒,上台仍脆口,猪扒有猪味唔会干柴柴。如果叫饭,佢系炒低偶意有蛋香。而叫意粉就系旧式茄汁意粉,唔系 al dente果种,但又唔系烂烂又易断果啲,好好食。🍞西多士上次都有叫,简单形容-外脆内软,蛋味同花生酱味都够。以上嘅焗猪扒饭、焗猪扒意同西多士最紧要系够热辣辣上台,果日天气开始凉凉地一流。☕️好啦,最后讲埋我每次都会叫嘅热柠茶,我最钟意佢唔系得个涩字,系有茶香
员工方面:
食方面:
平时都系食晚餐多,上个月偶意食到佢个下午茶,
真心好食又抵食。今次系特登就到啱啱2:30再去食下午茶。
焗猪扒饭、焗猪扒意
迷你西多士
☕️好啦,最后讲埋我每次都会叫嘅热柠茶,我最钟意佢唔系得个涩字,系有茶香,如果嫌茶记太浓但又钟意饮柠茶嘅可以试下♥️ 而老公就爱饮佢个冻奶茶。
热柠茶
🍌🥗后补讲埋上次下午茶仲叫过香蕉斑戟都可以的,虾沙律就中规中矩。谂唔到叫乜都可以叫下。