朋友知道我最钟意日本料理而且系一个牛魔王,特意约我去呢一间和牛专门店试吓。原来呢间餐厅入面其实有三个餐厅,此餐厅入去会先经过厨房见到师傅点样切紧啲和牛。中间餐枱放咗唔同嘅清酒同埋黑松露等。佢哋有三个晚市套餐,有$998、$798及$498,最安全都系中间落脚,选了$798套餐。前菜系脆炸墨鱼 (水准中上)、北海道带子伴鸭肝鱼子酱脆饼(带子碎上加上鱼子酱突出佐带子嘅鲜味,正!)、和牛啫喱配粟米炖蛋(原来蜗牛啫喱冇乜牛味,但加上炖蛋都系一个几新鲜嘅配搭)番茄配黑椒酱油,开胃嘅沙律;A5和牛多士配蛋黄酱伴鱼子酱,呢个多士可能系我食过最贵嘅多士之一,但配搭上有少少比蛋黄酱抢左和牛嘅牛味;和牛海胆寿司,入口即溶,齿颊留香。和牛牛尾汤,鲜甜酥嘅牛尾汤!之后会有侍应在面前烧4种食材,苜先系两种牛脷,分别系盐渍及酱油;盐个只牛脷同普通盐烧牛脷分别不大,唔系好食得出和牛牛脷有咩特别;但酱油牛脷完全唔同,系一个完完全全和牛嘅感觉而真系一啲都唔似牛脷,在侍应解释才知道原来牛脷嘅部位系唔同嘅,酱油牛脷嘅部份比较近喉咙位置所以肉质上似牛肉多多过似牛脷,完全未食过咁正嘅牛脷!黑毛西冷及精选和牛;精选黄牛有水准,黑

和牛啫喱配粟米炖蛋
北海道带子伴鸭肝鱼子酱脆饼

番茄配黑椒酱油,开胃嘅沙律;
A5和牛多士配蛋黄酱伴鱼子酱

和牛海胆寿司

和牛海胆寿司,入口即溶,齿颊留香。
和牛牛尾汤

和牛牛尾汤,鲜甜酥嘅牛尾汤!

酱油牛脷

黑毛西冷及精选和牛;精选黄牛有水准,黑毛西冷十分突出,全靠服务员烧嘅火候,简直系入口即溶,又有咬口!
A5 和牛三文治

A5 和牛三文治系呢间餐厅嘅代表作,中间炸咗嘅和牛,炸嘅方法好特别,面包炸得好脆好有层次,服务员话呢个面包亦都唔系一个普通嘅面包,佢哋拣咗好耐先至拣到这一款,焗起上嚟系由头到尾都系随脆,一口咬落去外脆内软,和牛嘅油脂同埋味道好突出,果然系代表作!
和牛配黑松露

和牛配黑松露: 原先以为黑松露只系装饰,原来系用来配此菜,侍应会在面前将原只黑松露切薄片放在和牛上一齐食,新鲜的黑松露果然香味特别特出。
火炎日式生牛肉饭

火炎日式生牛肉饭水准中上。
刨冰配绿茶及咸蛋黄酱

刨冰配绿茶及咸蛋黄酱,我都系第一次试在刨冰加上咸蛋黄味,我系最钟意食新加坡咸蛋黄鱼皮,此刨冰可能好过鱼皮!

最后甜品都系有水平!

在我这个牛魔王来讲,今晚的和牛完全满足到我,他们用的日山和牛原本唔系一个地区名,而系一个日本供应商的名,又学多D!
2019-06-24
和牛啫喱配粟米炖蛋