2021-03-30
今日约咗旧同事食饭,因大家都好钟意食日本野,所以就去厚福街「翔寿司」。 餐厅面积细小,环境干净企理,以一张L形高枱设计,约有10个坐位,厨师就系L形长枱面料理食物,寿司🍣系即点即做,非常新鲜。 我哋点咗……特上寿司盛合,12件自选焘司,落单时,店员非常贴心地提示,每件手握寿司都会预先抹上日式芥末,可能有点辛辣,如果怕辣的话,芥末可以另上特上寿司盛合$250包括有肉质肥美,口感柔滑,有入口即溶的拖罗、色泽金黄,味道鲜甜海胆、充满鱼油甘香油甘鱼、池鱼、深海池鱼、真鲷,新鲜弹牙牡丹虾、带子、咸咸香甜三文鱼籽等,10款食材新鲜的刺身,配上软糯,粒粒分明的米饭,抵食指数爆灯🎈 12件自选寿司$198经火微微炙过,令油脂更甘香的火炙带子、火炙左口鱼边、新鲜鲜甜真鲷、深海池鱼、弹牙赤虾、北寄贝、肥美三文鱼、软滑牛油果沙律军舰、甜甜玉子、腐皮寿司,整体黎讲刺身部份质素非常好,配上软糯米饭, 好味指数爆灯🎈
特上寿司盛合$250
12件自选寿司$198