2018-02-06
元朗都有好多食拉面嘅餐厅,今晚就选择咗拉面天王。拉面天王位置尚算方便,喺元朗千色店行过去大概两分钟就到,门口仲有十几个咪镖位,绝对适合驾车嘅食客。我哋一入到去,店员即殷勤地招待及安排座位。店内环境尤如置身于日本嘅拉面店内,好浓厚日本风。稍后睇一睇张落单纸,店员同时都解释甚么是限定天王(天王师傅因应不同月份同季节去选择食材,继而决定做边款拉面),限定天王有两种,分别系胡椒天王同味噌天王,。最后我哋Order咗胡椒天王同黑天王,另加小食两份同汽水两支 - 豚角煮/烤饺子、可乐/忌廉。胡椒王天有好重黑胡椒味,加上香浓芝士慢慢融入汤内,近乎每一啖拉面都有芝士跟黑胡椒味。面方面选择普通,食落柔软度适中。另外粟米好甜同味蛋都好滑。另外一碗系黑天王,一嚟到已闻到好重黑蒜味,先饮啖猪骨汤,个汤真系好浓味。面底选择咗软,咬落真系做得好,非常软。叉烧亦做得好好,入口仿如融喺口𥚃面。由于个汤实在太浓,最后竟然不其然地将个汤饮哂。豚角煮听就听得多,但系我哋都系第一次试。肥肥的豚角肉配上甜甜嘅照烧汁真系绝配,豚肉肥瘦适中,一定要试。烤饺子亦都系一个好食嘅小食,饺子底部脆脆地,咬落肉汁鲜甜,点少少醋真系可以话齿颊
喺元朗都食过好几间拉面,我相信拉面天王系拉面店嘅元朗之最~