2016-07-30 822 浏览
收工过后同友人想揾d酸酸辣辣既泰国菜食,但又唔想入到九龙城咁远,所以就去左唔太就脚(位旅铜锣湾同湾仔中间嘛)既新泰食喇! 好彩时间尚早,店铺都比较多位,一去到就有得入座喇! 事不宜迟,先讲讲点左既食物先! 首先既系泰式生虾。一向钟意食生食既我当然唔可以错过泰式生虾,生虾都系基本泰国餐厅必有既菜式吧!一碟有五只,每只生虾都好肥美,虾肉好厚身,完全有juicy既感觉! 中间既酱汁酸酸辣辣,入口后要等一阵先感受果阵辣味,十分过瘾!小妹绝对推荐! 跟住就系南瓜咖喱焗海鲜。咖喱汁好“杰”身,绝对唔系加咗好多水沟出黎。海鲜方面就有青口,尤鱼,虾等等。比较奇怪既系有炸鱼柳? 感觉有点似粟米斑块不过转左做咖喱汁! 但个咖喱汁绝对系胜出。最后就系甜品,斑兰糯米布甸。我一向都钟意食斑兰蛋糕,所以就试试个布甸。上面黄色既系斑兰布甸,下面系有点椰汁味既糯米。布甸较甜,配上下面淡味既糯米都可以。不过略嫌糯米太大旧,建议把布甸切一半成条状,再搭上少少糯米一口一口咁食吧,话晒布甸应该先系主角,而且卖相应该可以更好吧总结,泰式菜的确不错,每款都达到基本要求之余甚至做得更出色值得一食!
(位旅铜锣湾同湾仔中间嘛)既新泰食喇!

泰式生虾
南瓜咖喱焗海鲜
斑兰糯米布甸
总结,泰式菜的确不错,每款都达到基本要求之余甚至做得更出色
值得一食!
2016-07-29