2022-11-19 247 浏览
努力做完嘢~梗系要奖励吓自己食啲好嘢😋想试Omakase好耐但第一次食乜都唔识🙈唔系好舍得食太贵上网睇到呢间云寿司好多好评🍣价钱相宜🙈决定一试🙌🏻.拣咗《云KUMO》有4款刺身、7款寿司、1件手卷同埋面豉汤刺身🐟方面:个人觉得大拖罗系最出色❤️鱼肉颜色粉嫩,入口即溶🥰而象拔蚌亦鲜甜爽脆,系我嘅第二爱寿司🍣方面:个人觉得长知识🙈平时都比较少食贵价寿司今日嚟到简直大开眼界✨1️⃣金目鲷鱼皮轻轻火炙过~将鱼油脂嘅香味逼咗出嚟2️⃣剥皮鱼配鱼肝未食过鱼肝嘅我其实有啲惊自己接受唔到,但Omakase就系要相信师傅嘅专业,所以我都一啖放咗入口,😍原来又几好食,鱼肝原来咁嫩滑,而且一啲腥味都冇,微微鲜甜味3️⃣海胆北海道海胆真系好高质,入口即溶4️⃣石垣贝佢嘅外形好特别,有啲尖尖哋,味道同象拔蚌相似,清甜得嚟口感系带有爽脆感5️⃣矶煮鲍鱼个人不太钟意食鲍鱼,但觉得呢款矶煮鲍鱼寿司算处理得几好,口感唔会韧,味道亦不错6️⃣白虾白虾几新鲜,味道鲜甜、口感亦细绵7️⃣𩽾𩾌鱼肝𩽾𩾌鱼肝系日本高级食材之一,仲有个花名系「海中肥鹅肝」😋食落好香鱼油味,而且口感细滑,入口即溶,好正🤤系我今日嘅最爱寿司之选🥇🏆🥇🏆🥇🏆至于手卷方面:系拖罗鱼蓉手
努力做完嘢~
拣咗《云KUMO》
有4款刺身、7款寿司、1件手卷同埋面豉汤
刺身🐟方面:

个人觉得大拖罗系最出色❤️
鱼肉颜色粉嫩,入口即溶🥰

而象拔蚌亦鲜甜爽脆,系我嘅第二爱
寿司🍣方面:
个人觉得长知识🙈平时都比较少食贵价寿司
今日嚟到简直大开眼界✨
1️⃣金目鲷

鱼皮轻轻火炙过~将鱼油脂嘅香味逼咗出嚟
2️⃣剥皮鱼配鱼肝

3️⃣海胆

北海道海胆真系好高质,入口即溶
4️⃣石垣贝

5️⃣矶煮鲍鱼

6️⃣白虾

白虾几新鲜,味道鲜甜、口感亦细绵
7️⃣𩽾𩾌鱼肝

至于手卷方面:

系拖罗鱼蓉手卷~唔好以为得面头少少拖罗蓉!系连手卷嘅中间都充斥住😍大满足
食到最后,面豉汤就啱啱好摊暖咗可以饮😋🙌🏻

整体嚟讲,呢个价位嘅Omakase食到咁多款靓寿司,个人觉得性价比好高✨我觉得拣得要食Omakase就一定要尊重师傅嘅决定,就算当下见到好似唔啱食,礼貌上都一定要放入口,因为Omakase本来就系讲求对师傅嘅尊重同埋信任,未试过又点知唔好食?所以我个人认为每食一次Omakase其实系开一次眼界☺️可以发现呢个世界真系好大,原来自己识嘅嘢真系好少🙈