2022-07-14 87 浏览
最近食得多西式、日式野,所以同朋友今晚想食下中餐,就揾左御名园食中菜。 我地2个人都好钟意食海鲜,所以叫左4个海鲜,1个菜同1个甜品,好满足。红瓜子斑(清蒸)🐟 ($388)店员极力向我地推介红瓜子斑,佢话比东升斑更矜贵,系一种高档食用海水鱼,特别好食,而且店入面只剩一条红瓜子斑,所以我地就点左佢试试。的确红瓜子斑 鱼肉 肉质比平时啲鱼更嫩滑,而且鱼骨比平时啲石斑较少,啖啖鱼肉、鱼皮柔韧,鱼味浓郁,仲好鲜甜!钟意食鱼嘅你一定要点黎试下😊西澳洲龙虾上汤伊面🦞 ($438)叫左上汤龙虾配伊面,虽然龙虾先系主角,但佢个上汤同伊面都整得好出色。龙虾肉质弹牙鲜甜,伊面吸晒龙虾嘅鲜甜,令每一条伊面都充满海鲜嘅滋味😋 佢个上汤比平时出面食到嘅有啲唔同,佢颜色比较深黄,原来系加左南瓜、仲有忌廉,所以个上汤都比较creamy,但又唔会好腻。空运圣子 + 鲜元贝(金蒜银丝蒸)($38/只)圣子超级肥美,肉质鲜甜,好新鲜。元贝好鲜,佢切开左2小片,个人比较喜欢原粒食,会比较有口感。蒜蓉粉丝同豉油调味适中,唔会太咸亦都唔会盖过海鲜嘅鲜味,但觉得粉丝可以再软熟少少🤏 整体海鲜非常新鲜,美味👍🏽👍🏽上汤蒜子浸菜苗

红瓜子斑(清蒸)🐟 ($388)

红瓜子斑(清蒸)

西澳洲龙虾上汤伊面🦞 ($438)

西澳洲龙虾上汤伊面

空运圣子 + 鲜元贝(金蒜银丝蒸)($38/只)

空运圣子 (金蒜银丝蒸)
鲜元贝(金蒜银丝蒸)

上汤蒜子浸菜苗🥬 ($88)

菜苗好嫩,无丝,而且吸晒上汤嘅精华,食落特别滑同埋蒜香味道都好出,清得黎又唔会无味。

上汤蒜子浸菜苗

甜品~ 桃胶西施杏仁茶($28)

甜品有惊喜,本身我地只系order左一碗,不过店员以为我地叫2碗,就黎左2碗。店员态度都好好,我地唔想麻烦就要埋另一碗。
其实本身麻麻地杏仁茶,但呢个桃胶西施杏仁茶令我对杏仁茶改观☺️ 第一啖就食到啲杏仁碎,相信系即磨杏仁,可能加左蛋白,所以杏仁味唔会太浓,啱我呢啲本身唔太钟意杏仁味嘅人,仲要加左桃胶,非常养颜🥰

桃胶西施杏仁茶

总括而言,食物好有质素,海鲜好新鲜,食物味道都唔错,而且性价比高,下一次会带屋企人黎试😊

#御名园 #中菜 #点心 #宫廷菜 #中菜厅 #中式美食 #小菜 #海鲜 #美食
2022-07-12
红瓜子斑(清蒸)
空运圣子 (金蒜银丝蒸)
鲜元贝(金蒜银丝蒸)
上汤蒜子浸菜苗
桃胶西施杏仁茶